Черноморските цени задават прага на пазара

Черноморските цени задават прага на пазара

Фючърсите на пшеницата Euronext се повишиха в петък, в плах опит за отскок от дъната през предходните дни, но според търговците, по-евтините руски доставки ще продължат да потискат експортните настроения.

Така, в петък мартенската пшеница на Euronext поскъпна с 2,1% до 209,50 евро (225,88 долара) за тон. Чикагската пшеница Wv1 също се повиши с около 2%, след като достигна триседмично дъно в четвъртък.

Европейският пазар все още остава фокусиран върху спада на руските експортни цени тази седмица, което пък помрачи перспективите за износ.

„Общото пазарно настроение остава минорно, след като цените в Русия силно се понижиха тази седмица. Не са публикувани нови значими търгове, а се очаква началото на новогодишните празници в Китай също да намали търсенето в Азия“, каза германски търговец.

„За момента Euronext се върти около 208 евро за тон, но ако искаме да сме конкурентни за износ, това може да се случи нива от около 205-200 евро за тон“, добави германският търговец.

Някои търговци цитираха пазарни слухове, че руските власти са намалили полуофициалната долна експортна цена, като някои цитираха 235 долара за тон FOB в сравнение с 250 долара преди това.

„Това ще направи руската пшеница по-конкурентоспособна в международните търгове, но няма големи търгове на пазара и руските експортни цени за частни продажби така или иначе са около или под нивото от 220 долара за тон тази седмица“, сподели друг търговец.

Големите потоци украинска пшеница в Европейския съюз също оказаха натиск върху пазара.

Италианските купувачи закупиха нова реколта украинска пшеница с 11% протеин тази седмица на 205 до 210 евро за тон, включително доставка с железопътен транспорт или камион през август/септември, информираха местни търговци.

Данните за износа и вноса на зърно от ЕС няма да бъдат публикувани тази седмица поради продължаващ технически проблем, съобщи Европейската комисия в петък.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани