Пореден срив на фючърсния пазар

Пореден срив на фючърсния пазар

Фючърсите на пшеницата в Чикаго паднаха в петък и се насочиха към най-големия си седмичен спад от септември насам, след като по-ниските от очакваното експортни продажби в САЩ подчертаха слабото търсене и конкуренцията от евтиното руско зърно.

Декемврийските фючърси в Чикаго (CBOT) на пшеницата паднаха с 0,4% до 5,51 долара за бушел до 07:05 GMT и с 4,2% за седмицата.

CBOT соята падна с 0,4% до 13,54 долара за бушел, но все пак се задържа с около 0,5% по-висока на седмична база. Царевицата падна с 0,4% до $4,73 за бушел, оставайки с 1,9% повече от затварянето миналия петък.

Цените бяха близо до тригодишното дъно от септември, тъй като Русия, прибирайки втора поредна огромна реколта, продължава да изнася огромни количества евтино зърно.

„Все още има много евтино черноморско зърно, което навлиза на пазарите и държи под капак цените“, каза Род Бейкър от Australian Crop Forecasters.

Според него, относително ниските реколти в Аржентина и Австралия означават, че азиатските вносители ще трябва да се пренасочат в друга посока за доставки през следващите месеци.

В същото време Международният съвет по зърното повиши прогнозата си за глобалното производство на пшеница за 2023/24 г. с 2 милиона тона до 787 милиона тона.

Strategie Grains обаче прогнозира по-малко площи с мека пшеница в Европейския съюз за следващата година. Брокерската компания StoneX пък понижи прогнозата си за реколтата от пшеница в Бразилия за 2023/24 г., а зърнената борса в Буенос Айрес намали прогнозата си за реколтата от пшеница в Аржентина.

По отношение на площите, зърнената борса в Буенос Айрес заяви, че за новия сезон очаква повече земя да бъде засята със соя и по-малко с царевица, поради късните валежи.

При царевицата, Международният съвет по зърното повиши прогнозата си за глобалното производство за 2023/24 г. с 4 милиона тона до 1,223 милиарда тона, повишавайки прогнозата си за реколтата в САЩ до 387 милиона тона.

Цените на царевицата зад океана се движат близо до тригодишното дъно на фона на голямото предлагане

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани