Нови атаки раздвижиха борсите

Нови атаки раздвижиха борсите

След като областният управител на Одеска област каза, че руските сили са ударили пристанищната инфраструктура на града във вторник вечерта, цените на пшеницата реагираха моментално.

Чикагската пшеница поскъпна с 1% вчера, като пазарът се изкачи до най-високата си стойност от близо две седмици поради подновените опасения за доставките от Украйна след руските атаки срещу зърнената инфраструктура.

Световната продоволствена програма на ООН (WFP) предупреди във вторник, че производството на пшеница в Украйна може да не е в състояние да отговори на вътрешното и експортното търсене през идните години, ако черноморските експортни маршрути останат блокирани и атаките срещу хранителната инфраструктура продължат.

Директорът на WFP за Украйна, Матю Холингуърт, каза, че предстоящият доклад на Службата по правата на човека на ООН (OHCHR) ще покаже, че от средата на юли е имало 31 документирани атаки срещу съоръжения за производство и износ на зърно в Украйна.

Той каза на Съвета за сигурност на ООН, че „28 от тези атаки са били само в Одеска област, където се намират жизненоважните терминали на Черно море и река Дунав, които са от съществено значение за световната търговия“.

Холингуърт цитира, че преди войната Украйна е съставлявала 9% от световния износ на пшеница, 15% от царевица и 44% от слънчогледово масло. Към днешна дата производството на пшеница вече е намаляло с 35% спрямо началото на войната, която е струвала на селскостопанския сектор на страната 40,2 милиарда долара щети и загуби.

„Ако атаките срещу хранителната инфраструктура и блокирането на морските експортни маршрути продължат, това драматично ще повлияе на перспективите за селскостопанско производство през следващите години и може, в най-лошия случай, да доведе до невъзможност за производство на пшеница да отговори на вътрешното и експортното търсене “, каза Холингуърт.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза на Съвета за сигурност във вторник, че Москва цели военна, а не гражданска инфраструктура.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани