Раздвижване по зърнените борси

Раздвижване по зърнените борси
Фючърсите на Чикаго при пшеницата се повишиха в петък, достигайки най-високата цена от началото на ноември, след като пазарът отбеляза едноседмичен възход, тъй като търговците покриваха къси позиции.

Мартенската пшеница CBOT завърши с повишение, отбелязвайки най-високата цена от 9 ноември насам.

Чикагската пшеница Wv1 се покачи по-рязко, тъй като доларът падна след коментари на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, че централната банка на САЩ вероятно е приключила с цикъла си на повишаване на лихвените проценти.

Цените при пшеницата на Euronext също се покачиха в петък до едноседмичен връх, тъй като търговците оцениха признаци за подобряване на експортното търсене в Европа.

Мартенската пшеница на базираната в Париж Euronext се установи с 1,1% нагоре до 228,75 евро (248,86 долара) за тон. По-рано тя достигна едноседмичен връх от 229,25 евро, като се откъсна от близо двегодишното дъно във вторник от 221,25 евро.

Скорошните спадове на цените и смущенията във времето на доставките в Черно море раздвижиха търсенето на западноевропейска пшеница, включително в Мароко, според търговци.

Притесненията относно закъсненията на някои френски доставки на пшеница за Китай също се разсеяха.

Първият френски товар с пшеница за Китай този сезон трябва да бъде натоварен през следващите дни в пристанищата на Руан и Ла Пали, показват данни за корабоплаването.

Nord Cereales, която управлява зърнения терминал в Дюнкерк, заяви, че ще натовари пшеницата за Китай, както е планирано този месец, с около 250 000 тона, които трябва да бъдат изпратени.

Въпреки това, по-евтиното руско зърно и разширяването на трафика във военновременния коридор от Украйна останаха лимитиращ фактор за цените. Русия пък не успя да спечели достатъчно гласове за преизбиране в управителния съвет на корабната агенция на ООН.

„В петък все още се предлагаше евтина руска пшеница, макар и не толкова драстично спрямо европейската, както беше през последните седмици“, каза германски търговец.

„Пратка от 30 000 тона руска пшеница беше предложена в петък около 237 долара/тон FOB Черно море с доставка в края на декември/началото на януари“, разказа той.

„Украинският корабен канал продължава да се развива силно с много ниски цени, достъпни за онези, които желаят да поемат риска“, завърши търговецът.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани