Украйна засили износа по море?

Украйна засили износа по море?

Украйна успя да увеличи износа си на зърно в Черно море до ниво, невиждано отпреди войната, въпреки че кризата с корабоплаването в Червено море представлява ново предизвикателство за нейната селскостопанска търговия.

 

Успехът на Киев с алтернативните коридори носи облекчение за украинските фермери и страните вносителки, като същевременно представлява военноморски пробив за украинската армия, тъй като сухопътната и контраофанзива е в застой.

Обратът в износа помогна на икономиката на Украйна да се стабилизира в края на миналата година. „Алтернативният черноморски експортен коридор от Украйна определено е положителен сигнал за селскостопанската индустрия“, каза Светлана Мелиш, старши анализатор по черноморското земеделие в LSEG, добавяйки: „но има много опасения, свързани със ситуацията в Червено море .”

Износът на украинско зърно по море през януари може да намалее с около 20% в сравнение с миналия месец, каза високопоставен украински служител миналата седмица, най-вече поради кризата в Червено море.

Ударите по корабоплаването в Червено море от хусите, които контролират голяма част от Йемен, затрудниха търговията между Европа и Азия. Хусите казват, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел нанася удари върху Газа. Техните действия предизвикаха въздушни удари на САЩ и Великобритания.

Преминаването през Червено море е много важно за Украйна, тъй като почти една трета от нейния износ през черноморския коридор се изпраща за Китай.

Съгласно новата си схема за износ, Украйна също доставя зърно на Пакистан за първи път след нахлуването на Русия, каза Александър Каравайцев, старши икономист в Международния съвет по зърното.

Корабите със зърно все повече се отклоняват от маршрута Суецки канал-Червено море, според анализатори и търговци.

„Ситуацията с Червено море вероятно ще попречи на превозите на дълги разстояния от Украйна“, каза Каравайцев.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани