Европа лансира новите геномни техники

Европа лансира новите геномни техники

Близо тридесет нобелови лауреати се присъединиха към повече от 1000 учени, призовавайки членовете на Европейския парламент да приемат научно базирана технология за редактиране на гени.

Новите геномни техники (NGTs), пишат те в петиция, „държат огромен потенциал за устойчиво земеделие, повишена продоволствена сигурност и иновативни медицински решения“.

Предложението на ЕС за регламент относно NGT, колкото и да е приветствана стъпка напред към разбирането и приемането на големите ползи, които селското стопанство и гражданското общество биха могли да получат благодарение на въвеждането на технологията в растениевъдството, поставя и редица резонни въпроси, които за момента  остават без отговор, и имат потенциала да оборят ефективността на новия регламент.

Докато много европейски фермери, заинтересовани страни и неправителствени организации са привлечени от тази иновация и признават нейните огромни предимства, други остават скептични.

Залозите са огромни. Според застъпниците на регламента, неуспехът да се въведат NGT в Европа ще навреди не само на европейските фермери, които се стремят да правят повече с по-малко и да подобрят ангажимента си към устойчивост, но също така неволно ще повлияе и на африканските фермери, които зависят от търговията с Европа.

„Това, което абсолютно не можем да си позволим, е повторение на катастрофалното отхвърляне на ГМО в Европа, безопасна технология, която преобрази селското стопанство в Америка и голяма част от Азия, където те позволиха на фермерите да отглеждат повече основни храни, да се борят с вредители и болести и да изградят устойчивост в техните култури спрямо климата“, каза Урсула фон дер Лайн.

През последните месеци различни органи в рамките на ЕС разгледаха обещанието за NGT, но техните обсъждания доведоха до още по-голяма несигурност.

Предложението сега е в ръцете на Съвета и ще зависи от подкрепата или отхвърлянето на лидерите на Европа, което ще определи дали прехода на Европа към по-устойчиви хранителни системи ще се случи по този начин.

Според мнозина, NGT ни дават шанс да натиснем бутона за нулиране и да прегърнем технология, която може да направи селското стопанство по-съобразено с климата, по-устойчиво и по-плодотворно.

Според други, това ще отвори „кутията на Пандора“ и ще ни тласне към едно рисково и непознато бъдеще.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани