Русия увеличава пазарният си дял

Русия увеличава пазарният си дял

Цените на пшеницата от стари култури остават под натиск. Фючърсите на пшеницата в Обединеното кралство (май-24) са загубили над 14% от началото на 2024 г. а натискът върху пазара продължава да расте. Голямото глобално търсене все още липсва, като търсенето в Северна Африка и Югоизточна Азия в момента е потиснато поради надеждите, че цените на зърното ще се понижат още повече.

Фючърсите на пшеницата в Париж също се понижиха, за да се конкурират на експортната сцена с руското зърно. В този контекст, до 28 януари ЕС е изнесъл 18,2 млн. тона обикновена пшеница, като се очаква износът да достигне 31 млн. тона. Това означава, че между края на януари и юни трябва да бъдат изнесени още 12,8 млн. тона, което е риск за крайните запаси и баланса в ЕС. Въпреки това, за да се изнесе това зърно, цените трябва да бъдат конкурентни спрямо други произходи, като например руската пшеница.

Пазарният дял на Русия нараства с голямо производство през последните няколко години. Миналата седмица беше съобщено, че тяхната цена на пшеницата е спаднала допълнително, сваляйки прага на глобалните цени на пшеницата.

Освен това тримесечните официални данни показват, че нивото на запасите от пшеница в Русия е рекордно високо. Към 1 януари 2024 г. запасите бяха фиксирани на 36,5 млн. тона, или с 1% повече на годишна база (SovEcon, LSEG). Освен това Министерството на земеделието на Русия предлага да се увеличи квотата за износ на зърно (до 30 юни) до 28 милиона тона, което е ръст от 4 милиона тона спрямо текущите обеми.

Последните данни на SovEcon оценяват износа на зърно през февруари (пшеница, ечемик и царевица) на 3,7 милиона тона, спад от 4,6 милиона тона предходния месец. Но 3 млн. тона от този общ износ се състои от пшеница, обстоятелство, което тежи на международната. Сцена.

Ако данните за февруари са както се очаква, Русия ще е експортирала до момента 33,1 млн. тона пшеница, като се очаква износът да достигне близо 50 млн. тона за пазарната 2023/24 година.

С цялата тази информация и липсата на ясна прогноза за времето в Южна Америка, цените на зърното най-вероятно ще останат под натиск.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани