Нови атаки в Червено море

Нови атаки в Червено море

Хусите извършиха първото си нападение в Червено море от шест дни, стреляйки по пътуващ за Иран товарен кораб със зърно, казаха американски военни в сряда.

Затишието в атаките срещу кораби, свързани с Израел, доведе до твърдения, че ударите на САЩ и Обединеното кралство срещу групировката успешно са неутрализирали опасностите в Червено море.

Централното командване на САЩ (Centcom) каза в изявление: „На 12 февруари от 3.30 до 3.45 сутринта йеменско време, подкрепяните от Иран бойци хуси изстреляха две ракети от контролираните от хутите райони на Йемен към Баб ал Мандеб.

И двете ракети бяха изстреляни към MV Star Iris, товарен кораб, притежаван от Гърция и плаващ под флага на Маршалови острови, преминаващ през Червено море, превозващ царевица от Бразилия. Корабът съобщава, че е годен за плаване с незначителни щети и без наранявания на екипажа. От там обявиха, че крайната цел на дестинацията на MV Star Iris е Бандар Иман Хомейни в Иран“.

Лидерът на хусите, Абдулмалик ал-Хути, заяви в телевизионна реч миналата седмица, че израелските кораби са спрели да навлизат в Червено море, но американският флот е изчислил, че около 100 кораба все още работят по водния път, някои от които хусите може да смятат за цели.

Освен това стана ясно, че Джибути, разположен срещу Йемен от другата страна на Червено море и силен противник на атаките на Израел в Газа, отхвърли плана на САЩ за инсталиране на ракетни установки в страната, насочени към Йемен.

В интервю за BBC министър-председателят на Джибути, Абдулкадер Камил Мохамед, каза, че на САЩ е разрешено единствено да разположат системата за противовъздушна отбрана MIM-104 Patriot на своя територия, за да защитават американски военни съоръжения в страната от Йемен.

На САЩ не беше дадена възможност да използват Джибути като военна база срещу Йемен. Външният министър на Джибути Махмуд Али Юсуф потвърди, че страната му няма да осъди атаките на хусите в Червено море и протока Баб ал Мандаб, считайки ги за „легитимно облекчение за палестинците“.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани