Как се развива земеделието в Швеция?

Как се развива земеделието в Швеция?
С едва 6,5% от обработваемата земя и скандинавски климат, селскостопанският сектор на Швеция включва ограничен брой култури и голям млечен сектор.

Швеция е една от най-големите страни в Европа по отношение на площи, но обработваемите са едва 2,7 милиона хектара. Благодарение на динамичния климат има значителни разлики в условията на производство между южна и северна Швеция. Периодът на отглеждане е почти 100 дни по-дълъг на юг, отколкото на север.

Поради разнообразните климатични условия грубите зърна и фуражите се отглеждат предимно на север, а пшеницата - в южните и централните райони. Производството на маслодайни семена също е предимно в южните и централните райони.

Основните зърнени култури, отглеждани в страната са пшеница, овес, ръж и царевица. Рапицата пък е водещата маслодайна култура.

Производството на зимна пшеница се оценява на 2,8 милиона тона, което е спад от 6% в сравнение с 2022 г. Култивираната площ е по-голяма, но добивът е намалял, съобщи агенцията по земеделие в доклада си за реколтата през август. Зимната пшеница представлява 57% от реколтата от зърнени култури.

Реколтата от маслодайни се оценява на 400 000 тона, спад от 4% спрямо миналата година, но с 20% по-висока от средната стойност за предходните пет години. Лятната рапица заема 94% от общата площ с маслодайни култури.

Сушата тази пролет и лято е намалила общите реколти от зърно и маслодайни в страната, според шведската агенция по земеделие. Общото производство се оценява на 4,9 милиона тона за 2023 г., което е спад от 15% спрямо миналогодишната реколта и 5% по-малко от средната стойност за предходните пет години.

Растениевъдството представлява 40% от производствената стойност на селскостопанския сектор, докато млечните продукти и говеждото месо представляват една трета.

В допълнение, Швеция се характеризира с дълги транспортни разстояния и рядко населени райони, като почти 60% от населението живее в селски и междинни региони.

Зърнените храни и зърнените продукти са най-големият износ на нацията. Износът през първата половина на 2023 г. се е увеличил с 12,1% до 68 милиарда шведски крони (6,16 милиарда долара), като износът на зърнени култури се е увеличил с 23% до 6,1 милиарда шведски крони (553 милиона долара), според Шведската агенция по земеделие.

По-голямата част от износа отива в други европейски страни, предимно скандинавски. Най-големите пазари за шведско зърно са Дания, Финландия, Норвегия и Съединените щати.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани