Китай с нови закони за зърнопроизводителите

Китай с нови закони за зърнопроизводителите
Защитата на земеделските земи и насърчаването на производството на зърно са сред целите на нов закон за продоволствената сигурност, приет от Националния народен постоянен комитет на Китай, съобщи China Daily.

Китай трябва да „осигури абсолютна сигурност при основните храни и основно самозадоволяване със зърнени храни“, според закона, наскоро одобрен от висшия законодателен орган на Китай. Той ще влезе в сила от 1 юни.

Въпреки цялостната благоприятна ситуация по отношение на продоволствената сигурност, Китай, с 1,4 милиарда души и нарастващо търсене на зърно, е изправен пред многостранни предизвикателства, включително ограничена и нискокачествена обработваема земя и нарастващи трудности при осигуряването на стабилно и по-интензивно производство на зърно, каза министърът на правосъдието Хе Ранг.

Китай е дом за 20% от световното население, като същевременно представлява само 10% от световната обработваема земя и въпреки, че има заявена цел да се самозадоволява със зърно до 2032 г., страната е увеличила вноса на царевица, пшеница и соя с дванадесет пъти през последните пет години.

Общата зърнена реколта в Китай достигна над 695 милиона тона през 2023 г., отбелязвайки деветата поредна година, в която се прибира зърнена реколта от над 650 милиона тона, каза Сянг Йънг, служител от Комисията по законодателни въпроси към Постоянния комитет на NPC. Според него предлагането и търсенето на зърно остават силно ограничени.

Една от основните грижи на закона е защитата на земеделските земи от застрояване и градско посегателство, за да се осигури адекватно производство на зърно. Законът призовава правителството да ограничи заемането на земеделски земи и използването им за други цели, като гори или пасища.

Законът включва редица мерки за насърчаване на зърнопроизводството, осигуряване на по-високи доходи за зърнопроизводителите, компенсиране за площи, както и развиване на нови видове агробизнес, отбеляза Йънг.

В норматива има и глава, посветена на консервирането на храните, определяща изисквания за намаляване на хранителните отпадъци в различни процеси, вариращи от производството на зърно до консумацията.

Новото законодателство е важно за придвижването напред към китайската модернизация, тъй като е поставило солидна правна основа за напредък на системата и капацитета на Китай за управление на продоволствената сигурност, каза Уанг Жимин, член на Постоянния комитет.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани