Какво е производството на торове в региона?

Какво е производството на торове в региона?
Както вече писахме, компанията Azomureş обяви, че е принудена да спре производството на амоняк и торове през декември, поради липсата на ясен стратегически ангажимент от страна на властите, факт, който ще има отрицателно въздействие върху румънската индустрия и селското стопанство.

Изпълнителният директор на Azomureş Джош Захариас предупреди за задаваща се криза в румънското селско стопанство и промишленост и посочи натиска върху разходите от местната инфлация, антиконкурентни практики и бъдещ 1% данък върху приходите.

Според него, компанията му е изправена и пред други предизвикателства, които се коренят в липсата на действия от страна на властите, включително субсидиите за газ в България, показващи, че Румъния няма подобна политика и в резултат на това българският внос на торове в Румъния се увеличава.

За сметка на северната ни съседка, ситуацията в Украйна изглежда коренно противоположна. През 2023 г. Украйна е произвела 2,05 млн. тона азотни торове – с 81% повече в сравнение с предходната година, съобщи електронното издание Инфоиндустрия. Спрямо 2021 г. обаче производството им в Украйна се е свило с над 60% от достигнатите тогава 5,2 млн. тона.

Според експерта за пазара на торове Дмитри Гордейчук производството в Украйна е нараснало благодарение на стабилните доставки на електроенергия, ниските цени на природния газ и относително силното потребление на торовете.

„Въпреки, че потреблението на торове в края на 2023 г. намаля, общото закупено количество нарасна. Внасяните количества торове се увеличаваха активно през първото тримесечие, но още през второто започнаха да намаляват. Макар общото внесено количество само на азотните торове от началото на годината до 18 декември да надхвърли 1,08 млн. тона, пазара е готов да поеме много повече”, смята Гордейчук.

Очакванията са през пролетта на тази година украинските фермери да вложат поне 800 хил. тона амониева селитра и до 600 хил. тона карбамид. Част от количествата вече са закупени, като прогнозите за началото на 2024 г. са стопаните да са си осигурили над половината от нужните им азотни торове за пролетната сеитба. „Налице е обаче отложено търсене, а това ще даде възможност на производителите да вдигат цените”, коментират анализатори.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани