Китай запълни австралийският износ на ечемик

Китай запълни австралийският износ на ечемик
Австралия е изнесла 926 675 тона ечемик и 42 851 тона сорго през октомври, според последните данни на Австралийското статистическо бюро.

Износът на фуражен ечемик се е увеличил повече от два пъти, през първия месец от новия сезон, и възлиза на 713 144 тона, спрямо 342 284 тона, изнесени през септември.

Мениджърът на концерна Flexi Grain Сам Роуч каза, че износът на фуражен ечемик е „експлодирал“ през октомври.

„Очакваме да видим доставките да нарастват до 1 милион тона на месец за ноември и декември и до около 500 000 тона през януари, така че Австралия изглежда ще експортира удивителните 4 милиона тона общо от 1 октомври до януари или февруари“.

„Това е невероятна цифра, като се има предвид, че общата експортна наличност е около 5 милиона тона за маркетинговата година октомври-септември. Да бъдеш някъде близо до 80%, толкова рано през сезона е безпрецедентно“, обясни експертът.

Според него, основни фактори са изключително силното общо търсене на ечемик в Китай, и добрите цени австралийският произход.

„Темпът на покупките и доставките в Китай показва, че търсенето е много по-голямо от оценката на USDA и цифрите на много търговци. Моментната ситуация предполага, че Китай ще купи поне 3-4 милиона тона повече от прогнозата на USDA, което е значителна цифра в пространството на ечемика“, категоричен е Роуч.

По отношение на пивоварния ечемик, Китай отново беше най-големият купувач със 123 878 тона, следван от Мексико с 35 332 тона и Виетнам с 33 000 тона.

„Силното търсене в Мексико, Южна Африка и Виетнам е страхотно явление, но всичко това вероятно ще продължи до премахването на митата в Китай, когато ситуацията ще се промени.

С толкова силното китайско търсене и значителното ни предимство при превоза на товари към Китай в сравнение с конкурентни източници, мисля, че ще видим, че конкурентоспособността на Австралия спрямо Южна Америка и Близкия изток/Африка намалява допълнително в средносрочен план. Цените на австралийския пивоварен ечемик са много по-конкурентни спрямо канадския и френския произход и това ще осигури целия износ от който Австралия се нуждае“, завърши Роуч.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани