Световното производство на стомана намалява

Световното производство на стомана намалява
Производството на сурова стомана в Китай през ноември падна с 3,8% спрямо предходния месец, продължавайки спада за пети пореден месец, показаха официални данни в петък.

Най-големият производител на стомана в света е произвел 76,1 милиона тона стомана миналия месец, което е спад от 79,09 милиона тона през октомври, показват данни на Националното статистическо бюро (NBS). Ноемврийският обем се сравнява със 74,54 милиона тона от същия месец на 2022 г.

Средното дневно производство на сурова стомана миналия месец е около 2,54 милиона тона, най-ниското ниво от декември 2022 г., спрямо 2,55 милиона тона през октомври, по информация на Ройтерс, базирана на данните.

Средният коефициент на използване в леярните, базирани на доменни пещи, които представляват около 90% от общото производство на стомана в страната, е намалял с 3,1% на месечна база до 88,61%, показват данните от консултантската компания Mysteel.

Производството на стомана беше засегнато допълнително и от по-честите и широко разпространени производствени ограничения, наложени на заводите в Северен Китай в отговор на силното замърсяване, казват анализатори.

Въпреки това, печалбите при производството на стомана, базирано на електродъгови пещи (EAF), се подобриха миналия месец, което доведе до скок в нивата на използване в по-малко замърсяващите леярни от 67% в края на октомври до 86,5% в края на ноември, показват данни от консултантската компания Fubao .

Печалбата сред леярните в източнокитайската провинция Дзянсу, много от които са базирани на EAF, е средно 222 юана на тон миналия месец, в сравнение с 10 юана на тон през октомври, според данните на Fubao.

Общото производство на стомана през декември може да спадне допълнително, казват анализаторите, тъй като студеното време прекъсва дейността в строителния сектор и заводите често затварят през месеца.

Продукцията през първите 11 месеца на тази година е нараснала с 1,5% спрямо същия период на миналата година до 952,14 милиона тона.

Годишното производство на стомана във втората по големина икономика в света спадна както през 2021 г., така и през 2022 г., след като Пекин въведе ограничение на производството, за да ограничи въглеродните емисии.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани