Панамският канал затруднява износа на зърно

Панамският канал затруднява износа на зърно
Транзитните ограничения на Панамския канал, следствие от сушата и високите такси принуждават спедиторите на американско зърно от крайбрежието на Персийския залив до Азия да преминават през по-дълги маршрути, с по-високи разходи за превоз, за да избегнат един от основните морски търговски пътища в света, съобщи Ройтерс, цитирайки търговци и анализатори от индустрията.

По-високите разходи идват по време на пиковите доставки на царевица и соя от САЩ. Корабите, превозващи тези култури, се сблъскват с непосилно чакане до три седмици за да преминат през канала, тъй като контейнерните кораби и други, които плават по по-редовни графици, заграбват малкото налични транзитни слотове.

Поради безпрецедентно ниските нива на езерото Гатун, Органът на Панамския канал (PCA) ограничава броя на ежедневните транзитни кораби, тъй като тежката суша е намалила притока на вода, необходима за работата на системата за заключване. PCA ограничава дневните транзити до 22 на ден през декември, до 20 през януари и едва 18 за февруари. При нормални условия, разрешената бройка е до 35 транзита на ден.

Ограниченията може да продължат да възпрепятстват доставките на зърно и през втората половина на 2024 г., казаха анализатори.

Опциите за износителите на зърно включват плаване на юг около Южна Америка или Африка или използване на Суецкия канал. Тези по-дълги маршрути обаче могат да добавят до две седмици към графиците за доставка, повишавайки разходите за гориво, екипажи и лизинг на товари.

През втората половина на октомври само пет кораба със зърно от Персийския залив, пътуващи към Източна Азия, преминаха през Панамския канал, докато други 33 отплаваха на изток, за да използват Суецкия канал, се казва в доклад на Министерството на земеделието на САЩ (USDA). През същия период преди година 34 кораба са използвали Панамския канал, докато а едва 7 са използвали Суец.

56,8% от целия износ на царевица от САЩ през октомври е преминал от пристанищата по крайбрежието на Персийския залив тази година, което е спад от 64,9% спрямо октомври 2022 г. и 72,1% през октомври 2021 г., според данните на USDA.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани