Как се развиват есенниците в Европа?

Как се развиват есенниците в Европа?
Посевите от зимна пшеница в Европейския съюз не започват много добре своето развитие, твърдят анализатори. Сеитбите във Франция, която е основен производител на пшеница, са забавени поради прекомерната влага.

Френското министерство на земеделието прогнозира спад от пет процента в засятата площ в тази страна, според Ана-Киара Сагуати, анализатор в Arete, италианска компания за агро-хранителна информация. Според нея, изпускането на идеалния прозорец за сеитба на пшеница, може да измести фокуса към пролетните култури.

Въздействието на влажната есен в Европа се усеща и в Белгия, Холандия, Люксембург, Северна Германия, Дания, Западна Полша и Словения. Ако не бяха прекомерните валежи, сеитбата на зимна пшеница в Европейския съюз вероятно щеше да бъде наравно с миналата година и в съответствие със средното за пет години, но сега ситуацията е по-различна.

Падналите валежи са резултат от циклона Сиеран, който опустоши континента в края на октомври и началото на ноември. Някои части на Франция бяха залети от рекордни валежи през този период и дъждът продължи да вали, дори след като Сиеран се разсея.

Стагнацията на водата в полетата може да е повлияла на потенциала за добив по отношение на намалено покълване и развитие на разсад. Въпреки това, експертите са на мнение, че вегетацията е в много ранен етап, за да се правят категорични заключения относно добивите. Картината ще бъде по-ясна през пролетта, когато пшеницата излезе от периода на покой.

Европейската комисия и Министерството на земеделието на САЩ обаче изпаднаха в противоречие относно това, колко пшеница ще бъде изнесена през кампания 2023-24.

Комисията прогнозира, че износът на мека пшеница от ЕС ще намалее с пет процента тази година, докато USDA смята, че общият износ на пшеница (мека и твърда) ще се увеличи със седем процента. За сега износът на мека пшеница от ЕС изостава спрямо темпото от миналата година с 14 процента.

„Темпото на износа трябва да се ускори; в противен случай ЕС ще затвори пазарната година с доста високи крайни запаси“, каза Сагуати.

Тя смята, че ще има силна конкуренция на експортните пазари между ЕС и Русия през втората половина на кампанията 2023-24 г. „И двата произхода трябва да ускорят износа“, категорична е тя.

Комисията прогнозира спад от 5,5 процента в крайните запаси на пшеница в ЕС през 2023-24 г., но това все пак би било с 38 процента над средното за последните четири години.

„Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че голяма част от тазгодишната европейска реколта е с ниско качество, така че запасите може да са доста високи, но с ниско качество“, категорична е Сагуати.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани