Икономическият растеж в Китай продължава

Икономическият растеж в Китай продължава
Глобалната минна компания Rio Tinto е оптимист за потенциала за икономически растеж на Китай и ще се придържа към дългосрочната си стратегия там, каза нейният председател Доминик Бартън след среща във вторник с висш китайски служител, съобщиха държавните медии.

Коментарите идват в момент, когато китайската икономика се бори да постигне бързо възстановяване след пандемията на фона на задълбочаваща се жилищна криза, опасения за дълга на местното правителство, забавящ се глобален растеж и геополитическо напрежение.

Rio Tinto е най-големият производител на желязна руда в света, а Китай е най-големият му клиент, въпреки че компанията произвежда други и метали - ключови за плановете за енергиен преход, като мед, алуминий и литий.

На среща с Бартън в китайската столица вицепрезидентът Хан Джън каза, че Пекин се стреми към по-нататъшно задълбочаване на реформите, разширяване на отварянето на икономиката си, насърчаване на развитието и работа с други страни за справяне с общи предизвикателства.

„Ние приветстваме Rio Tinto Group в стремежа да продължи да задълбочава практическото сътрудничество с Китай“, каза той в обръщение, цитирано от официалната информационна агенция Xinhua.

Интересна подробност е, че настоящият председател на компанията – Бартън, всъщност е бил бивш посланик на Канада в Китай.

Малко по-рано от компанията обявиха, че е отлагат до 2025 г. старта на производството от своя гигантски проект за желязна руда Simandou в Гвинея, тъй като планират да похарчат около 6,2 милиарда долара за области като пристанищна и железопътна инфраструктура.

Simandou, която ще бъде най-голямата и най-висококачествена нова мина за желязна руда в света, е част от съвместното предприятие Simfer в Рио с китайската Chalco Iron Ore Holdings (CIOH) и правителството на Гвинея. Rio Tinto притежава 53% дял, докато CIOH държи останалите.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани