Нови технологии решават проблемите на полето

Нови технологии решават проблемите на полето

Според Agritech Tomorrow нарастващото население и търсенето на храна означава, че фермерите ще трябва да увеличат производството на култури с поне 23%, за да поддържат сегашния ни жизнен стандарт. Така че загубата на добив от вредители е основен проблем с нарастването на световното население.

През последните години генетично модифицираната храна получи известна критика, като проучвания предполагат, че тя може да е свързана с алергични реакции или да включва вредни токсини, които могат да изложат хората на рискове за здравето. Друг е въпросът, че Г.М. производството на храна може да наруши естественото биоразнообразие или да освободи токсини в почвата.

За щастие има надежда на хоризонта. Селскостопанските генетици могат да прилагат минихромозомна технология, за да подобрят характеристиките на растението, без да променят гените по никакъв начин. Тъй като минихромозомите съдържат малки количества генетичен материал, е възможно да се използва тази технология, за да се направят растенията по-устойчиви на суша или устойчиви на вредители, без да се намесва в естественото развитие на гостоприемника.

Накратко, минихромозомната технология позволява на генетичните инженери да създават култури, които изискват по-малко пестициди, фунгициди и торове, намалявайки зависимостта от вредни химикали. Освен това им позволява да постигнат биообогатяване и да подобрят хранителното съдържание на растението.

Лазерни плашила

Досадните птици или гризачи могат да бъдат заплаха за отглеждането на култури в открито поле. В миналото фермерите разчитаха на традиционните плашила, за да прогонят гладните нашественици. Но днес стопаните се обръщат към високотехнологични устройства със сензори за движение, за да предпазят птиците от ограбване на реколтата.

След като откри, че птиците са чувствителни към зеления цвят, изследовател от университета на Роуд Айлънд помогна за проектирането на лазерно плашило, което излъчва зелена лазерна светлина. Светлината не се вижда от хората на слънчева светлина, но може да се изстреля на 200 метра през полето, за да стресне птиците, преди да са унищожили посевите.

Ранните тестове с лазерни плашила установиха, че устройствата могат да сведат до минимум щетите по културите чрез намаляване на присъствието на птици около земеделските земи с до до 90%.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани