Противоречиви анонси за руския износ

Противоречиви анонси за руския износ

Представители на Русия и ООН може да се срещнат този месец за нов кръг от преговори за улесняване на руския износ на селскостопански продукти и торове, предаде новинарска агенция РИА, цитирайки руския представител на ООН Генадий Гатилов.

Москва обвинява ЕС за миналогодишния провал на черноморската зърнена сделка, която позволяваше износа на зърно от украинските пристанища, посочвайки липсата на напредък в разчистването на пътя за собствения й износ.

Гатилов, който представлява Русия в институциите на ООН, базирани в Женева, каза, че Москва настоява санкциите да бъдат премахнати от компании и банки, участващи в износа на руски селскостопански стоки, което ще им позволи да работят със застрахователи и да осъществяват експортна дейност.

Претенциите за ограничения износ на Гатилов не звучат в синхрон с официалната статистика на руското земеделско министерство.

„Износът на руски селскостопански продукти се е увеличил 30 пъти от 2000 г. насам, докато обемът на селскостопанската продукция е нараснал с 87%“, каза министърът на земеделието Дмитрий Патрушев.

„Селскостопанското производство е нараснало с 87% от 2000 г. насам, докато обемите на зърно и месо са се удвоили, което позволи на Русия да увеличи износа 30 пъти“, поясни той.

Значително е нараснало и производството на хранителни продукти, а уловът на риба се е увеличил с близо 60%, добави министърът.

Министерството на земеделието съобщи по-рано, че приходите от износ на руска селскостопанска продукция за първи път са надхвърлили 45 милиарда долара през 2023 г., а окончателната цифра след преизчисление се очаква да бъде още по-висока.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани