Какво се случва на румънският пазар?

Какво се случва на румънският пазар?

Министърът на земеделието Флорин Барбу заяви, че пазарът на зърно е станал небалансиран след началото на войната в Украйна и заяви, че килограм пшеница е бил 1,8 леи, а сега е 0,9 леи, съобщава News.ro. Флорин Барбу беше попитан в неделя по Antena 3 CNN колко е загубило румънското селско стопанство поради войната в Украйна.

„В момента много добре знаем, че когато започна войната в Украйна, световният пазар на зърно се дестабилизира. Един тон пшеница в годината на тази война беше някъде около 1,8 леи на килограм, което означава 1800 леи на тон, а след всичко, което се случи на световния пазар на зърно, цената на зърното днес е някъде около 0,9 леи.

Мисля, че цените на зърнените култури все пак ще се повишат, а ние ще осигурим всички форми на подкрепа, които вече сме публикували в Официален вестник. Тук говорим за безвъзмездна помощ от 100 евро за всички култури от есента на 2022 г., 100 евро на хектар, в сектора на животновъдството говорим за 100 евро на глава животно и в сектора на свиневъдството 100 евро на глава. Директните плащания за фермерите през 2024 г. ще бъдат 3,3 милиарда евро. В допълнение към тези директни плащания, ще осигурим и още безвъзмездни средства за румънски фермери“, каза Флорин Барбу.

Той беше попитан и дали Европейската комисия по някакъв начин е компенсирала тези страни заради претърпените загуби. „Миналата година Европейският съюз отпусна 29,7 милиона евро. Румънското правителство добави още 30 милиона евро и успяхме да направим 50% от потреблението на дизел през 2023 г. 3,63 леи на литър. През 2023 г. това означаваше повече от 50% от цената.

Тази година вече предадохме нормативния акт, ще поемем 25% от акциза, който се използва в земеделието, което означава някъде над 2 леи на литър дизелово гориво”, обясни земеделският министър.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани