Китай засилва производството

Китай засилва производството

Китай ще насърчи развитието на високодобивни сортове култури, за да повиши производството, съобщиха държавните медии в събота, цитирайки ключов документ за политиката за селските райони. Пекин настоява за по-голямо използване на биотехнологии и механизация в своите мерки за продоволствена сигурност.

Най-големият вносител на зърно в света отчете рекордна реколта от царевица миналата година както и богати реколти от други зърна, но страната продължава да се стреми към по-голяма продукция и по-нисък внос, особено на фона на нарастващото напрежение с някои търговски партньори, свързаните с климата бедствия и военни конфликти.

В своя годишен проект за политика за селските райони, известен като „документ номер 1“, кабинетът на Китай заяви, че ще стабилизира своята площ за сеитба на зърно и ще приложи проекти за подобряване на добивите с нови семена, машини и полета, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

В документа се казва, че "енергично ще се прилагат" действия за увеличаване на използването на селскостопански машини и оборудване чрез подобряване на политиката за субсидиране за закупуване и използване на машини.

Държавата планира да повиши резултатите от отглеждането на соя и ще подпомогне развитието на сортове с високо съдържание на масло и висок добив. Също така, ще се разшири отглеждането на маслодайни култури, включително рапица и камелия.

През последните месеци, Китай вече одобри производството и продажбата на генетично модифицирани соеви и царевични семена, проправяйки пътя за търговско отглеждане на ГМ култури тази година.

Правителството заяви, че ще увеличи финансирането за изследване на семената и ще ускори селекцията, отглеждането и насърчаването на добри сортове, които са спешно необходими на страната.

Освен това, в политическия документ се казва, че ще се повиши минималната изкупна цена на пшеницата, ще се разширят застраховките и субсидиите за отглеждане и ще се задълбочи селскостопанското сътрудничество по инициативата „Един пояс, един път“.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани