Турция не е готова да се откаже от зърнената сделка

Турция не е готова да се откаже от зърнената сделка

Турция не е готова да се откаже от зърнената сделка

Следете съвместната рубрика на Агри.БГ и експертите от Агринайзър

Въпросите на руско-турското сътрудничество в енергийния сектор, включително създаването на газов хъб и изграждането на АЕЦ „Акую“, както и възстановяването на зърнения коридор, ще бъдат в дневния ред на предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин в Турция, каза турският външен министър Хакан Фидан.

„Нашите президенти поддържат редовни контакти. Предстоящото посещение е планирано. Очаква се в неговия дневен ред да бъдат включени сътрудничеството в газовия и енергийния сектор, изграждането на АЕЦ „Акую“, зърнения коридор, положението в Украйна и ситуацията в Газа“, каза той в интервю за телевизионния канал А-Хабер.

„Има проблеми със сигурността, особено в Сирия. Знаете, че за Турция има чувствителни аспекти, свързани с Работническата партия на Кюрдистан  и нейния сирийски филиал „Сили за самоотбрана“. С други думи, за нас е важно да не си затваряме очите за случващото се в регионите на запад от Ефрат, където Русия също е активна. Този въпрос е обсъждан от двамата лидери повече от веднъж. Нашият президент е много чувствителен към това", каза той.

Също така се очаква президентите да обсъдят нов механизъм за доставка на зърно до световните пазари през Черно море.

„Зърненият коридор винаги е бил в нашия дневен ред. Г-н Путин и нашият президент ще обсъдят този въпрос непременно. Това е въпрос, по който сме водили разговори с Русия. По-специално, в момента се водят разговори с участието на ООН, Русия, Украйна и Турция“, каза външният министър.

„Проучваме как да разработим нов начин за доставка на зърно до световните пазари чрез транспортна логистична линия в Черно море. Предишното споразумение за зърно работеше в рамките на определен механизъм. Сега е ясно, че е възможен различен механизъм. те се опитват да конкретизират тази възможност."

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че се полагат усилия за организиране на посещението на Путин в Турция, но конкретната дата ще бъде обявена по-късно.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани