Три страни ще чистят мините в Черно море

Три страни ще чистят мините в Черно море

Турция, Румъния и България подписаха меморандум за разбирателство за намиране и разчистване на плаващи морски мини в Черно море, за да се улесни безопасният транспорт на износа на украинско зърно, съобщи Bloomberg.
Мините, носещи се в определени райони на Черно море в резултат на нахлуването на Русия в Украйна, ще бъдат във фокуса на инициативата, ръководена от Турция. Русия и Украйна са големи производители и износители на зърно и войната все повече застрашава безопасното преминаване на пратките.


Меморандумът за разбирателство беше подписан на 11 януари в Истанбул, първото голямо съвместно действие на черноморските нации, откакто Москва изпрати сили в Украйна през февруари 2022 г.
Турция посредничи подкрепено от ООН споразумение по-късно същата година, за да гарантира свободното преминаване украинско зърно през Черно море, но Русия се отказа от сделката през юли 2023 г.
Оттогава Украйна е транспортирала близо 15 милиона тона товари през своя алтернативен черноморски коридор, който минава по крайбрежието близо до Румъния и България към Турция от средата на септември, главно хранителни продукти.
Сигурните доставки са приоритет към този момент, на фона на по-високите оценки за реколтата в региона. Украинските власти очакват реколта от 79 милиона тона зърнени и маслодайни семена през 2023-24 г., с излишък за износ от 50 милиона тона. Преди Русия да нахлуе в Украйна, Украйна представляваше 9% от световния износ на пшеница, 15% от царевица и 44% от слънчогледово масло.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани