Как се развиват посевите в Европа?

Как се развиват посевите в Европа?

Застудяването в последните дни във Франция и Германия вероятно ще причини ограничени щети по зимните посеви. След обилните дъждове през есента, които допълнително забавиха сеитбата и пораждаха по-голямо безпокойство, сега опасността от измръзване добавя нови тревоги за стопаните, казаха анализатори.

„От средата на декември няма значителен напредък в сеитбите, което означава, че ще има голямо обръщане към пролетни зърнени култури като пролетен ечемик, царевица и слънчоглед“, каза Жак Дьолаер от френския институт по културите Arvalis.

Пропадането на зимни зърнени култури може да бъде повече от 500 000 хектара, в зависимост от това дали фермерите решат да сеят повторно зимни зърнени култури върху преовлажнените парцели, където културите са в лошо състояние.

„Дори при идеално време ще бъде трудно добивите да се компенсират, което означава, че трябва да се очаква по-ниска реколта“, каза той. „Въпросът е дали излишната вода ще навреди на културите“, добави той.

Германия също претърпя рязка промяна на времето в началото на новата година, когато температурите паднаха по-ниско от тези във Франция, до минус 7 до 10 градуса по Целзий, в много части.

„Снежната покривка е доста тънка на места. След проливния дъжд и високите температури по Коледа, има тревоги относно въздействието на дълбоките студове върху зърнените култури в преовлажнените полета“, каза германски анализатор на зърнените култури.

Националната статистическа агенция на Германия очаква засетите площи със зимна пшеница за реколтата през 2024 г. да намалеят с повече от 7% спрямо предходната година, най-вече поради влажните условия на полето.

В Полша, защитната снежна покривка беше тънка и също са възможни някои щети, каза Войтек Сабарански от анализаторите Sparks Polska.

„В повечето райони на страната зимните посеви бяха изложени на ниски температури и студове. Ето защо не може да се изключат измръзвания, особено при късно засятата зимна рапица, но в момента е твърде рано да се каже“, каза Сабарански.

Във Великобритания влажното време също е сериозен проблем с особено силни дъждове в югоизточната и северозападната част.

„Състоянието на зимните култури продължава да страда от влагата, която измъчва Обединеното кралство от есента“, казаха от CRM Agri в доклад тази седмица.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани