Какви са сигналите за световната икономика?

Какви са сигналите за световната икономика?
Балтийският индекс на морския транспорт за насипни товари падна във вторник до почти седемседмично дъно в най-лошото си представяне от повече от месец, тъй като ставките в сегментите на корабите достигнаха многоседмични дъна.

Baltic Dry Index (BDI) е индекс на средните цени, платени за транспортиране на сухи насипни товари по повече от 20 маршрута. BDI често се разглежда като водещ индикатор за икономическа активност, тъй като промените в индекса отразяват търсенето и предлагането в световен мащаб.

Общият индекс, който включва процентите за кораби capesize, panamax и supramax, загуби 147 пункта, или 7,3%, до 1875, достигайки ново дъно от 23 ноември.

Индексът на capesize се понижи с 350 пункта, или 9,7%, до 3249, като също регистрира най-големия си дневен спад от 7 декември.

Средните дневни печалби за capesize кораби, които обикновено транспортират 150 000 тона товари като желязна руда и въглища, са намалели с 2 910 долара до 26 941 долара.

Фючърсите на желязната руда се понижиха за четвърта поредна сесия, макар и с по-бавно темпо, тъй като производителите на стомана в Китай останаха предпазливи при възстановяването на запасите преди празниците на фона на слабото търсене на стомана.

Индексът panamax падна със 71 пункта, или 4,4%, до двумесечно дъно от 1534, за осмата си поредна сесия на спад.

Средните дневни печалби за panamax кораби, които обикновено превозват около 60 000 до 70 000 тона въглища или зърнени товари, паднаха с 639 долара до 13 810 долара.

Сред по-малките кораби индексът supramax се понижи за 19-та поредна сесия. Падна с 32 пункта до 1162.

Подкрепяните от Иран бойци хуси в Йемен засилиха атаките срещу кораби в Червено море, засягайки жизненоважния търговски път на Суецкия канал. В отговор някои корабни компании са инструктирали корабите вместо това да плават около Южна Африка, по-бавен и по-скъп маршрут.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани