Слаба реколта от соя за Бразилия

Слаба реколта от соя за Бразилия
Прогнозираната реколта от соя в Бразилия за 2023-24 г. е намалена до 152,8 милиона тона от потенциалните рекордни 161,9 милиона тона от консултантската компания за агробизнес StoneX, позовавайки се на липсата на валежи във важни райони за отглеждане, предаде Ройтерс.

Припомняме че, Бразилия - най-големият производител и износител на соя в света, събра рекордните 157,7 милиона тона през 2022-23 г.

Анализаторите на StoneX казаха в доклад от декември, че дъждовете продължават да са нередовни в повечето соеви площи в страната. Това включва най-големия производител Мато Гросо, където продукцията се очаква да спадне с повече от 14% в сравнение с предходния сезон.

Някои щати са склонни да сеят соята по-късно от други, но общо имаше сериозни забавяния в сеитбата, така че времето ще продължи да играе ключова роля в окончателните числа с напредването на реколтата, отбелязаха от StoneX.

Агенцията намали и прогнозата си за износа на соя от Бразилия през този сезон до 95 милиона тона от 103 милиона тона преди, позовавайки се на по-ниско предлагане.

Липсата на валежи имаше и друго въздействие, след като някои фермери започнаха да сеят зимна царевица, което облекчи опасенията относно размера на новата царевична реколта. Очаква се Бразилия да произведе 129 милиона тона царевица през 2024 г., според Министерството на земеделието на САЩ.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани