Търсенето изпреварва производството

Търсенето изпреварва производството
Производството на зърно в глобален мащаб расте, но е изпреварвано от световното потребление, а редица други фактори, включително времето, войната и икономическата нестабилност създават постоянни рискове пред него, казаха експерти на делегатите през ноември на Глобалната конференция по зърното в Женева, Швейцария.

За преработвателите пък дългосрочното предизвикателство е справяне с нарастващото потребителско търсене на висококачествен продукт.

Александър Каравайцев, старши икономист на Международния съвет по зърното (IGC), обсъди перспективите на пазара на зърно, като подчерта метеорологичните явления Ла Ниня и Ел Ниньо.

„Преминаваме от Ла Ниня към Ел Ниньо“, каза той. „Това не означава непременно, че производството ще бъде по-ниско или по-високо в някои части на света, но може да означава по-сухи или по-влажни условия.“

Той обясни, че Ел Ниньо обикновено се свързва с по-влажни условия, особено в Южна Америка, и със сухи условия в Австралия и Южна Африка.

Прогнозирайки общото световно производство на зърно на 2,292 милиарда тона, той каза, че това показва колко значително е увеличението на производството на зърно през последните няколко години.

„Производството тази година ще бъде много, много по-високо от средното за пет години или средното за 10 години или средното за 20 години, особено при царевицата и в по-малка степен при пшеницата“, каза Каравайцев. „Но има обратна ситуация за ечемика, например, тъй като ще видим малко намаление.“

Потреблението обаче непрекъснато нараства през последните шест години, така че в света няма достатъчно производство, за да се поддържа темпото, каза той.

„Тази година очакваме допълнително увеличение на потреблението и въпреки че смятаме, че производството ще се възстанови, ръстът на потреблението се очаква да изпревари това възстановяване“, каза Каравайцев.

Той предупреди, че „все още има тези страхове от рецесия по света, висок инфлационен натиск, сравнително силен долар“.

Геополитическото напрежение и враждебността увеличават рисковете, докато на пазара на фуражи все още има заплахи като инфлуенца по птиците или африканска чума по свинете.

„Като цяло видяхме отстъпление на цените от пика, който видяхме през май 2022 г. след избухването на конфликта в Черно море“, каза той. „Сега цените са спаднали до около тригодишно дъно, което е около нивото от 2020 г. в началото на пандемията от COVID-19.“

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани