Кой захранва ЕС с твърда пшеница?

Кой захранва ЕС с твърда пшеница?

Казахстан, най-големият производител на зърно в Централна Азия, отбеляза десетократно увеличение на износа си на твърда пшеница, превръщайки се в четвъртия най-голям доставчик за Европейския съюз (ЕС) през периода юли-ноември, според последните данни, публикувани от Европейската комисия.

Това бележи забележително изкачване от седмата позиция през същия период на предходния сезон.

От юли до ноември Казахстан е изнесъл 169,65 хил. тона твърда пшеница за ЕС, в сравнение със 17,32 хил. тона през предходния сезон.

Италия е основната дестинация за казахстанската твърда пшеница, внасяйки значителните 128,43 хиляди тона, показват данните. Следват Латвия с 20 хиляди тона, Португалия с около девет хиляди тона, Испания с 6,39 хиляди тона, Белгия с 4,11 хиляди тона и Полша с 1,67 хиляди тона.

Казахстан изпревари Украйна на полския пазар, което беше промяна в тенденциите от предходната година.

Възходът на Казахстан като основен доставчик на твърда пшеница за ЕС може да се отдаде на огромните му земеделски земи, покриващи 202 милиона хектара или 74 процента от общата площ на страната. Благоприятното географско положение и разнообразният климат на страната създават оптимални условия за отглеждане на зърно.

Ключовите зърнопроизводителни региони в Казахстан включват Костанай, Акмола и Северен Казахстан на север, заедно с Източен Казахстан, Абай и Павлодар.

Казахстан има капацитет да изнася приблизително половината от годишното си производство на зърно. Пшеницата е основна култура, като представлява 80% от производството на зърно в страната. Освен това Казахстан е основен износител на брашно, като се фокусира върху доставките за други страни от Централна Азия и Афганистан.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани