Новите мита в Русия

Новите мита в Русия

Москва обяви, че мито върху износа на пшеница ще бъде повишено до 3630,9 рубли (40,2 долара) за тон от 31 януари 2024 г., спрямо сегашната ставка от 3588,5 рубли (39,78 долара) за тон, по данни на земеделското министерство.

Митото за ечемика ще бъде нулево, митото за царевицата ще се увеличи до 1431,7 рубли (15,98 долара) срещу 1148,6 рубли (12,82 долара) за тон.

Ставката на експортното мито за пшеницата е изчислена при индикативна цена от 251,3 долара за тон, за ечемика - 188,1 долара за тон, за царевицата - 194,8 долара за тон.

В същото време, Русия дари 25 000 тона зърно на Буркина Фасо, като част от хуманитарна доставка.

 „Цялата зърнена пратка от 25 000 тона беше доставена на територията на Буркина Фасо до пристанището в Абиджан. Тя ще бъде разпределена сред нуждаещото се население, предимно на вдовици, както и на хора с увреждания“, каза руският посланик в Кот д'Ивоар и в Буркина Фасо Алексей Салтиков.

По-рано Русия също изпрати пратка зърно от 25 000 тона за Сомалия. Решението за извършване на хуманитарни доставки за редица африкански страни беше взето от Владимир Путин на втората среща на върха Русия-Африка.

Но не всички страни по света се радват на руското присъствие. Американските власти отказаха на руски дипломати възможността да участват в 59-ата сесия на Международния съвет по зърното (IGC) в Ню Орлиънс, се казва в изявление на руското посолство във Вашингтон.

„Отново бихме искали да насочим вниманието на обществеността и медиите към масовите практики на властите в САЩ при ограничаване на служебните пътувания на руското посолство на територията на Съединените щати“, казаха от руското дипломатическо представителство.

„Броят на отказите на Държавния департамент за официални пътувания извън окръг Колумбия непрекъснато нараства. Освен това служителите не си правят труда да обяснят причините за решенията си. Бюрократите изглежда смятат, че е под достойнството им да говорят с нас“, оплакват се от посолството.

„Призоваваме властите на САЩ да оценят реалистично последствията от курса си към по-нататъшна ерозия на двустранните отношения. Ние изискваме отговорен подход към функциите на домакините на международни събития. Руското участие в тях е не само търсено от други нации, но и необходими и за вземане на ефективни решения по въпроси, които вълнуват целия свят“, се казва в изявлението.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани