Констанца изгуби украинското зърно

Констанца изгуби украинското зърно

Украинските доставки на зърно през румънското черноморско пристанище Констанца са намалели с 38% на годишна база през януари, показват данни на пристанището, което поражда загриженост сред операторите, че експортните маршрути, създадени след нахлуването на Русия, ще изчезнат, тъй като Киев използва повече собствените си пристанища.

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света, а Констанца се превърна в най-големия алтернативен маршрут за износ на Киев след началото на войната през февруари 2022 г., когато зърното пристигаше по шосе, железопътен транспорт и шлеп през Дунав.

Износът на Украйна през Констанца, несъществуващ преди войната, възлиза на 8,6 милиона тона през 2022 г. и нарасна до 14 милиона тона миналата година, подпомогнат както от финансирани от Европейския съюз инвестиции в пристанището, така и от операторите, добавящи оборудване.

Но транзитните му обеми са паднали до 436 000 тона през януари от 700 000 тона през януари 2023 г., казаха от пристанищните власти пред Ройтерс.

„Възприятието сред операторите е, че обемите намаляват, тъй като коридорът на Украйна през нейните собствени пристанища работи“, каза Виорел Панайт, мениджър на пристанищния оператор на Констанца Comvex CMVX.BX, пред Ройтерс.

Украйна създаде транспортен коридор от собствените си пристанища през август, който прегръща западното черноморско крайбрежие близо до Румъния и България, малко след като Русия се оттегли от сделката за износ на зърно в Черно море, с посредничеството на ООН.

Панайт, който е и президент на Бизнес асоциацията на пристанището в Констанца, каза, че новите механизми за контрол на износа на зърно, въведени от Киев миналата година, за да се предотврати избягването на данъци, допринасят за забавянето.

Той добави, че румънските пристанищни оператори, логистични и железопътни компании са инвестирали, за да увеличат капацитета за обработка на украинско зърно, като в същото време са в ход и схеми за подпомагане, финансирани от ЕС.

„Има опасения, че тези експортни маршрути, създадени през последните две години, ще бъдат загубени. Като се имат предвид еквивалентните разходи за корабоплаване през украинските пристанища и Констанца, рационален начин за запазване на новите потоци би бил разумен“, добави той.

Някои пазарни анализатори обаче казаха, че очакват обемите да се повишат отново през пролетта.

„Виждаме затишие на пазара, украинските фермери се колебаят да продават на толкова ниски цени, но износът ще се възобнови през март-април“, каза Чезар Георге от румънската консултантска компания за пазара на зърно AGRIColumn пред Ройтерс.

Той изчисли, че румънските фермери ще имат излишък за износ от 20-22 милиона тона зърно през сезон 2024/25.

През януари помощник-секретарят по европейските и евразийските въпроси на Държавния департамент на САЩ Джим О‘Брайън каза, че очаква Румъния да остане най-големият алтернативен експортен маршрут на Украйна за зърнени храни и други стоки.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани