Какво се случва с руския експорт?

Какво се случва с руския експорт?

Москва обяви, че мито върху износа на пшеница ще бъде свалено до 3952,9 рубли (43,19 долара) тон от 21февруари 2024 г., по данни на земеделското министерство.

Митото за ечемика също ще падне до 190 рубли (2,07 долара) за тон, а това за царевицата пада почти двойно до 1083,5 рубли (11,82 долара) за тон.

Ставката на експортното мито за пшеницата е изчислена при индикативна цена от 248,4 долара за тон, за ечемика - 177,1 долара за тон, за царевицата - 191,1 долара за тон.

В същото време, контейнерните експортни доставки на селскостопанска продукция от Русия са се увеличили драстично на годишна база към края на 2023 г., съобщи ръководителят на отдела за развитие на агропромишления сектор на руската корабна компания Кристина Аршиева.

„Може да се каже, че към края на 2023 г. износът на селскостопански стоки в контейнери се оказа доста неочакван и висок. Цифрата за 2023 г. е 2,5 пъти над показателя от 2022 г Положителни прогнози има и за 2024 г.“, добави тя.

Според нея, зърнените стоки възлизат на 53% от общия руски контейнерен износ на селскостопански продукти. Маслодайните култури в същото време възлизат на 27%.

Китай се превърна в основният бенефициент от началото на миналата година. „Започнахме да забелязваме непрекъснато нарастващ интерес от спедиторите към нови локации в края на годината – Индия, Пакистан и Египет. Така можем да кажем, че през 2024 г. вече е зададен нов тон - вече обмисляме нови пазари точно за контейнерни превози товари“, завърши Аршиева.

По отношение на новата реколта, при нормални метеорологични условия Русия може да прибере около 135-145 млн. тона зърно. Това каза президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски на специална пресконференция, миналия четвъртък.

"За 2024 г. е рано да се дават точни цифри. Анализаторите се ориентират приблизително в диапазон от 135 млн. до 145 млн. тона. Това е при нормални метеорологични условия, ако няма природни бедствия. Надяваме се да няма метеорологични катаклизми, които сериозно ще се отразят на показателите и в момента очакваме такава реколта. Като цяло това е много добра реколта, като се има предвид, че имаме рекордни преходни запаси", каза Злочевски.

Той също така отбеляза, че в момента се обмислят варианти да се увеличи износът на зърно до поне 70 милиона тона.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани