Нови дискусии около украинското зърно

Нови дискусии около украинското зърно

Източните държави от Европейския съюз настояват ЕС да наложи вносни мита върху зърнените култури в Украйна, като се позовават на нелоялна конкуренция, съобщи унгарското земеделско министерство в понеделник.

Министерството каза, че министрите на земеделието от България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за мерките, заявявайки, че по-евтините селскостопански продукти от Украйна изяждат техните експортни пазари.

По всичко личи, че искането не е лишено от основание. Износът на зърно от Украйна този месец (до момента) е достигнал 2,1 милиона тона спрямо 1,7 милиона година по-рано, показват данни на митническите власти в Украйна. Аграрното министерство в страната потвърди тези цифри, но няма обяснение за тях.

Въпреки това, износът на зърно от Украйна през пазарния сезон 2023/24 юли-юни досега е спаднал до около 20,6 милиона тона от почти 24,5 милиона на същия етап миналата година, показват данните.

Износът включва почти 8,2 млн. тона пшеница, 11 млн. тона царевица и 1,2 млн. тона ечемик.

До 16 януари предходния сезон, Украйна беше изнесла 8,9 милиона тона пшеница, 13,8 милиона тона царевица и 1,7 милиона тона ечемик.

Украинското правителство очаква реколта от 81,3 милиона тона зърнени и маслодайни семена през 2023 г., с излишък за износ за 2023/24 г. от около 50 милиона тона.

Според прогнозата на USDA износът на пшеница от Украйна ще се увеличи с 1,5 милиона тона до 14 милиона тона през пазарната 2023/24 година. Производството на пшеница ще нарасне с 0,9 милиона тона до 23,4 милиона тона.

Прогнозата за украинското производство и износ на царевица остава непроменена, съответно 30,5 милиона и 21 милиона тона.

В същото време Украйна излезе с нови обвинения към Москва. По думите на държавен представител, руснаците са прибрали и изнесли 4,8 милиона тона зърно от окупираните територии през 2023 г.

„Освен това в окупираните територии има схема, при която всички фермери трябва да предоставят зърно на руснаците на фиксирана цена, значително по-ниска от пазарната. В последствие, назначени от Русия служители препродават зърното и прибират разликата в джоба. Тази разлика служи като плащане от страна на Кремъл за тяхната лоялност", завърши той на конференцията в Давос.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани