Нови данни за реколтата в Южна Америка

Нови данни за реколтата в Южна Америка

Търговците остават силно чувствителни към развитието в Южна Америка. Последните валежи в Бразилия са успокояващи за прогнозите, че реколтата ще се подобри.

CONAB ревизира надолу оценката си за бразилското производство на соя до 155,3 милиона тона, ниво, което въпреки това остава над рекорда от миналата година. В Аржентина местното аташе на USDA оцени производствения потенциал за предстоящата реколта на 50,5 милиона тона соя, което е добро възвръщане на потенциала след лошата реколта миналата година.

Дори прогнозите на фондовата борса в Росарио сега са малко по-оптимистични, очаквайки Аржентина да прибере 52 милиона тона соя. Борсата ревизира нагоре и потенциала на страната за производство на царевица за предстоящия сезон с 3 милиона тона. Така обемите могат да достигнат 59 милиона тона, нов рекорд за Аржентина.

Същевременно, логистичните проблеми за един от най-натоварените световни търговски пътища продължават. Управата на Панамският канал заяви в петък, че „разбира“ решенията на клиентите да се обърнат към алтернативни методи за корабоплаване, тъй като каналът е изправен пред ограничения поради продължаваща суша, и че се работи върху решения за избягване на нова криза, причинена от бъдещи климатични аномалии.

Управата съобщи, че разработва краткосрочни и дългосрочни решения за ограничаване на въздействието на климатичните аномалии върху търговския маршрут, по който се движат около 5% от световната търговия.

„Ние разбираме, че нашите клиенти, също като нас, трябва да адаптират своите операции поради въздействието на климатичните промени по света и текущия недостиг на вода в Панамския канал“, се казва в специално изявление по темата.

Панамският канал обикновено позволяваше около 36 преминавания на ден, но поради ниските нива на водата, необходими за прокарване на плавателни съдове през него, властите на канала постепенно намалиха този брой. За момента, максималният позволен брой е 24 преминавания на ден.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани