Германското недоволство продължава да расте

Германското недоволство продължава да расте

Фермери блокираха главни пътища и блокираха трафика в цяла Германия с тракторите си, като част от седмица на протести срещу плана за премахване на данъчните облекчения за дизела, използван в селското стопанство.
Те продължават с демонстрациите, въпреки опитите на правителството да смени първоначалния си план, заявявайки, че освобождаването от данък върху автомобилите за селскостопански превозни средства ще бъде запазено и намаляването на данъчните облекчения за дизела ще бъде разсрочено за три години.
Германският канцлер Олаф Шолц призова за спокойствие и готовност за приемане на компромиси в събота, тъй като страната е изправена пред протести на фермери, ядосани от плана за намаляване на техните субсидии за гориво. Според него, недоволството на фермерите е едната страна на монетата, а другата включва лица, които подклаждат ярост на фона на по-широко недоволство.

„Приехме присърце аргументите на фермерите“, каза той и настоя правителството да излезе с „добър компромис“, въпреки че фермерите продължават да настояват за пълна отмяна на съкращенията на субсидиите.
Шолц добави, че компромисите също са съществена част от демокрацията. Но сега, според него „гневът се подклажда умишлено с гигантски обхват, екстремистите осъждат всеки компромис, включително в социалните медии, и отравят всеки демократичен дебат“.
Планът за премахване на данъчните облекчения е резултат от необходимостта да се запълни голяма дупка в бюджета за 2024 г. Протестите на фермерите идват в момент на дълбоко общо недоволство от трипартийното правителство на лявоцентристкия Шолц, което стана известно с честите публични спорове.
Шолц призна проблемите, които надхвърлят земеделските субсидии, като каза, че кризите, конфликтите и тревогите за бъдещето са тези, които реално тревожат хората.
В политически аспект, крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" набра сила през последната година и в момента е на второ място в националните проучвания с подкрепа от над 20% - зад основния десноцентристки опозиционен блок, но пред партиите в коалицията на Шолц.
Германия е изправена пред избори за Европейски парламент през юни и три държавни избори през септември в бившия комунистически изток, където Алтернатива за Германия е особено силна.
Властите предупредиха, че крайнодесни групи и други може да се опитат да се възползват от протестите на фермерите, а демонстрациите бяха подложени на контрол след силно осъждан инцидент от предните дни, при който група демонстранти попречиха на вицеканцлера Робърт Хабек да слезе от ферибот на малко пристанище в Северно море, докато се връщаше от лично пътуване до крайбрежен остров.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани