ООН и Русия с нов диалог за зърното

ООН и Русия с нов диалог за зърното
Руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин обсъди безплатните руски доставки на зърно и торове за най-нуждаещите се страни в света с генералния секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) Ребека Гринспан и заместник-генералния секретар на ООН Мартин Грифитс, съобщи руското външно министерство.

В официално изявление от ООН споделиха, че продължава подробния обмен на мнения относно задачите за осигуряване на безпрепятствен достъп на руските торове и храни до световните пазари, като се има предвид техният значителен дял и в името на преодоляването на кризисните явления в областта на глобалната продоволствена сигурност, както и борбата със заплахите от глад.

От руска страна останаха далеч по-скептични. „Не можем да бъдем доволни от изпълнението на меморандума Русия-ООН, тъй като не са постигнати конкретни резултати, но срещаме същите трудности, въпреки твърденията, че износът на селскостопански продукти и износът на торове уж не подлежат на санкции“, каза Вершинин.

Заместник-министърът на външните работи заяви: „Оценяваме усилията на генералния секретар на ООН“, но добави, че Русия „има нужда от осезаеми резултати, които да ни позволят да направим това, което е заложено в първоначалните споразумения от Истанбул“.

В същото време, Република Турция продължава да предприема стъпки за възобновяване на сделката за зърно, каза турският министър на отбраната Яшар Гюлер пред репортери.

„Надяваме се, че тази война, която засяга целия свят, ще приключи възможно най-скоро. Ние продължаваме да изпълняваме инициативите от наша страна за възобновяване на черноморското споразумение за зърно, което беше сключено с координацията на страната ни и допринесе много за справяне с хранителната криза поради своята ефективност“, каза министърът, цитиран от телевизионния канал CNN Turk.

Анкара „ще продължи да спазва Конвенцията от Монтрьо за проливите, която балансира Черно море, по отговорен и безпристрастен начин“, добави Гюлер.

А в Русия, министерство на земеделието обяви прогнозен износ на зърно през текущата селскостопанска година (1 юли 2023 г. - 30 юни 2024 г.) в размер на най-малко 65 милиона тона. Това потвърди и министърът на земеделието Дмитрий Патрушев пред репортери.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани