Румъния се бори за изключения по зелената сделка

Румъния се бори за изключения по зелената сделка

Министърът на земеделието Флорин Барбу обсъди в понеделник с френския си колега Марк Фено трудностите, срещани от румънските фермери, следствие от сушата и поради натиска върху транспорта, причинен от транзита украинско зърно.

След срещата той обяви, че се е договорил с Фено за подкрепа пред Европейската комисия, касаеща удължаването на изключенията през 2024 г. за сеитбооборота и условието да се оставят 4% от площите на угар.

Това ще позволи на фермерите да компенсират загубите, причинени от намаляването на цените на зърното и тежката суша, според министъра.

Натискът върху нашите фермери е огромен и аз ще използвам всички лостове, с които разполагам, за да ги подкрепя!", завърши Флорин Барбу.

Същевременно стана ясно, че вносът на пшеница, царевица, слънчоглед и соя в Румъния ще бъде разрешен само на базата на търговско споразумение, издадено от Министерството на земеделието и само за земеделски производители и преработватели, които докажат, че имат нужда от тези количества за попълване на запасите.

„Въз основа на механизма, договорен с Украйна, ние установяваме процедура, чрез която разрешаваме внос на пшеница, царевица, слънчоглед и соя само въз основа на маркетингово споразумение, издадено от Министерството на земеделието и развитието на селските райони. По този начин вносът на зърнени култури ще бъде възможен само за румънски фермери и преработватели, които докажат с документи, че имат нужда от количества за попълване на запасите“, коментира темата аграрния министър.

По отношение на търговията в съседна Румъния, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 219 евро/тон, фуражна пшеница – 203 евро/тон, царевица – 186 евро/тон, ечемик – 175 евро/тон, слънчоглед – 383 долара/тон.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани