Украйна е изправена пред производствена криза

Украйна е изправена пред производствена криза
Украйна може да прибере най-малката си реколта с пшеница от 12 години насам през следващото лято, поради продължаващото намаляване на обработваемите площи, казаха от Argus Media.

В първоначална прогноза за реколтата през следващата година Argus оцени производството на украинска пшеница на 20,2 милиона тона, което е спад спрямо 22,2 милиона, прибрани тази година.

Това би било доста под средните 25,9 милиона тона за предходните пет години и ще отбележи най-ниския добив от 2012 г. насам, се казва в доклада.

Сеитбата на зърнени култури в Украйна е намаляла значително след началото на войната, тъй като от една страна Киев е загубил контрол върху част от територията си, а от друга – фермерите се преориентират към по-доходоносните маслодайни култури.

Argus поясни, че прогнозата й се основава на очаквания спад в площите с пшеница за Украйна до 4,55 милиона хектара, спрямо тазгодишните 4,65 милиона хектара.

Средният добив на пшеница беше прогнозиран на 4,43 тона на хектар, което е по-малко от тазгодишното ниво, но над средното за пет години, казват от Argus, цитирайки подобрените условия за отглеждане след сухото начало на кампанията.

В същото време, Русия забранява износа на твърда пшеница до 31 май 2024 г. в опит да подобри продоволствената си сигурност и да стабилизира цените на стоките от твърда пшеница в страната.

Регламентът е в сила от 11 декември, потвърди уебсайтът на правителството. Премиерът Михаил Мишустин подписа заповедта за прилагане на забраната, според руската информационна агенция Интерфакс.

Изключения от забраната включват пратки за глобална хуманитарна помощ или световни междуправителствени споразумения. Износът за Южна Осетия и Абхазия в района на Южен Кавказ, както и зърното, изпратено „като доставки“, също е разрешено.

Държавите в Евразийския икономически съюз, които включват Беларус, Казахстан, Киргизстан и Армения, също ще имат право на доставки, ако имат разрешителни от Министерството на земеделието.

Според руското министерство на земеделието световните реколти от твърда пшеница са достигнали до „20-годишно дъно в повечето страни-производителки“, което е довело до скок на търсенето на продуктите.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани