Пшеницата в САЩ пострада от конкуренцията с Русия

Пшеницата в САЩ пострада от конкуренцията с Русия

Фючърсите на пшеницата в Чикаго се продължават да спадат, след като пазарът беше подложен на силен натиск от страна на водещия вносител Китай, който само за седмица отмени доставката на общо 504 000 тона американска пшеница (SRW), на фона на изобилните световни доставки.

Трите анулирания са настъпили между 7 и 11 март, според USDA. За последно, Китай направи няколко покупки на пшеница от САЩ през декември 2023 г.

„Отказът на Китай се дължи на падащите световни цени на пшеницата“, коментира Танер Емке, икономист по зърнени и маслодайни семена за CoBank, пред World Grain.

„Цените FOB за руската и украинската пшеница паднаха под 200 долара за тон, докато цените на SRW в САЩ са над 220 долара за тон. Износът на Русия допълнително е подпомогнат и от тяхната слаба валута“, добави той.

 

Статистиката показва, че само през последната година руската рубла е паднала с 15% спрямо щатския долар.

Падащите експортни цени на руската пшеница и високото предлагане на световния пазар намаляват търсенето на американска пшеница.

„Пазарът също така определя цените и в съответствие с очакванията за поредна голяма руска реколта от пшеница, след като влажността на почвата в региона е оптимална към пролетта“, споделя Емке.

Според Руският зърнен съюз едва около 4% от зимните зърнени култури в Русия са в „лошо и крайно лошо“ състояние, в сравнение с обичайният среден процент от 6% за този етап от сезона.

„Цените на пшеницата вероятно ще паднат още, когато погледнете перспективите за производство в северното полукълбо“, е мнението и на анализатор от Сидни.

Миналата седмица финансовото министерство на Китай заяви, че ще похарчи 140,63 милиарда юана (19,6 милиарда долара) за складиране на зърнени храни, хранителни масла и други материали, което е увеличение от 8,01% спрямо миналата година. В този контекст, поведението на Китай към покупките отново се превръща във фактор за хода на световната търговия.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани