Румънски фермери говорят за истинските проблеми в региона

Румънски фермери говорят за истинските проблеми в региона

Според Европейската статистическа служба (Евростат) Румъния заема 5-та позиция сред най-големите производители на пшеница в ЕС. Страната е и в челните места на най-големите износители на пшеница в ЕС от началото на новия сезон.

Но румънците, които отглеждат пшеница, казват, че статистическите данни са неверни и това позициониране им носи сериозни щети, тъй като те са единствените губещи. Всъщност отчитането на тези огромни цифри - които фермерите казват, че не отразяват реалността - им причинява само загуби, бизнесът на мнозина е превзет от кредитори, защото не могат да покрият дори разходите си, а износът не се прави от производителите, а от няколко "международни търговци" - мултинационални компании, които продават пшеница за износ.

„Те са еднакви в целия регион, заедно с Украйна, България и Република Молдова. Търговците са тези, които определят много ниски цени на изнасяната пшеница и само те печелят, а не румънските, българските, молдовските или украинските производители“, сподели президентът на Националната федерация „ПРО АГРО“ Йонел Арион.

„Никога не е било радост за фермерите, че страната оглавява тези класации. Намираме се в този експортен център на Черно море, където конкуренцията е много висока и пазарът е собственост на едни и същи „търговци“. Никой фермер от региона не изнася, освен ако не е мултинационална компания, която е и "търговец".

Фермерите нямат експортни мощности, не участват в международни търгове, защото нямат необходимите количества и пазарна история. Днес пазарът на зърнени култури в Румъния вече не се регулира от държавата или от някоя европейска структура. Тези "търговци" са икономическа надстройка, която е невъзможно да се контролира. Те са мултинационални компании, които изнасят зърно повече от 50 години“, обяснява Арион.

Според него мултинационалните компании печелят позиции и бизнес. Тези, които не плащат задълженията си, продават бизнеса си. Всичко се поема от кредитори. На практика има такива проблеми всяка година и броят на румънските производители намалява в тази истинска "руска рулетка" на производството на пшеница, докато мултинационалните компании, които предоставят финансова помощ и "вложени" - горива, торове, хербициди и т.н. - печелят... както земеделска земя, която вземат от губещите, така и бизнеса на румънски фермери, които не успяват на този пазар, който не могат да регулират.

„Имаше и румънски търговец, но другите се погрижиха да го премахнат от пазара. Трябва да отчетем факта, че сме на световен пазар и цената е определена на това ниво, но в същото време зависим от търговци, които определят цена с 20-30 евро по-ниска от борсата от Чикаго, Лондон или Париж“, обяснява Арион.

Фермерите са ядосани от тази ситуация, в която държавата не се намесва по никакъв начин през последните години, като казват, че са засегнати от липсата на регулации и нелоялната конкуренция, с която се сблъскват на този пазар, без да бъдат забелязани от Съвета по конкуренция.

„Надутите“ цифри по модела на отчетите за продукцията на хектар от времето на комунистическия режим вече не служат за хвалба на партията-държава, както беше във „соц. времената“, а помагат на кредиторите които поемат бизнеса на малките производители.

„Имаме проблем, на национално ниво, по отношение на отчитането на продукцията. Не може, като държава да отчетете най-високото производство на пшеница от хектар за последните 20 години, когато масово имаме земеделски площи, засегнати от суша. Това означава, че бихме счупили всеки рекорд, ако разполагахме с цялата жизнеспособна земеделска площ, особено южната част на Румъния, където имаше невиждана суша“, добавя Арион.

„Имаме от над 700 000 земеделски стопани, но едва около 30 000 търговски дружества, са задължени да дават данни на Националния статистически институт. Останалите не са задължени да дават данните, така че отчетът показва много по-висока продукция от хектар, отколкото е в действителност. Обръщали сме внимание на този проблем, но все още се работи по същия начин. Румъния винаги предава неточни данни, което вреди много на икономическия план и имиджа на страната”, категорични са фермерите.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани