Черноморският коридор остава в историята

Черноморският коридор остава в историята

Москва обяви, че в момента не се водят преговори за възобновяване на сделката за зърно и, че няма основания за провеждане на такива.

„Не, тези разговори вече не се водят“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в отговор на съответен въпрос. Според него "сделката никога не е била изпълнена в частта, която се отнася до Русия и няма никаква перспектива ситуацията да се промени“.

По отношение на опитите на ЕС и Украйна да организират алтернативни маршрути, прессекретарят остана скептичен, а думите му прозвучаха като заплаха: „що се отнася до другите пътища, те са опасни и пълни с рискове“ и допълни, че "това е по-скоро тема за застрахователните компании и търговските корабособственици, които участват в това“.

В заключение, говорителят на Кремъл отново подчерта, че „всички там трябва да са наясно, че се сблъскват с огромни рискове“.

Сделката за зърно приключи на 17 юли 2023 г. Тогава, руският президент Владимир Путин аргументира решението си с твърдението, че Западът се е възползвал от украинското зърно, докато основната цел на сделката е била то да се изпрати до нуждаещите се страни.

На 10 август украинските ВМС обявиха така наречените “временни коридори” в Черно море за търговски кораби, които се насочват към пристанищата Одеса, Черноморск и Южни. Въпреки това Киев предупреди, че по маршрута остава военна заплаха и заплаха от мини, така че корабите, чиито собственици и капитани "официално потвърждават готовността си да плават в тези условия", се допускат да преминат.

ООН, която организира сделката, отбеляза, че "временните коридори" на Украйна не могат да заменят сделката за зърно по отношение на обемите, които могат да достигнат 4 милиона тона храна на месец.

Турция, която беше водещ фактор за зърнената сделка и полагаше неимоверни усилия тя да се запази, явно също загуби надежда по темата.

Към днешна дата, страната обединява сили с България и Румъния, за да разчисти Черно море от мини, които представляват опасност за товарните кораби още от началото на войната. Но Анкара - пазачът на ключовият воден път, заяви че няма да позволи на други страни от НАТО да изпращат военни кораби, за да помогнат.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани