Индия не планира внос на пшеница

Индия не планира внос на пшеница

Индия не планира да внася пшеница а нейните фермери вероятно ще приберат огромна реколта, която ще увеличи запасите във втория по големина производител в света на пшеница, каза министърът на търговията в страната.

 „Последните доклади показват, че реколтата е доста добра и тазгодишната продукция се очаква да достигне рекордните 114 милиона тона“, каза Пиюш Гоял пред репортери.

Индия забрани износа на пшеница през 2022 г., след като производството беше ограничено поради гореща вълна, но напоследък продажбите в чужбина се увеличиха, тъй като инвазията на Русия в Украйна изпрати световните цени до многогодишни върхове.

Правителството е продало около 6 милиона тона пшеница на местни купувачи на едро от юни насам, когато държавната Food Corporation of India започна да продава зърното от своите резерви.

Въпреки продажбата на пшеница от зърнохранилищата си, запасите в държавните складове вероятно ще останат над целта от 7,46 милиона тона, фиксирана до 1 април, когато започва новата пазарна година, каза висш държавен служител по-рано този месец.

Запасите от пшеница в държавните складове на страната възлизат на 16,47 милиона тона към 1 януари. Гоял каза, че Индия засега ще продължи да ограничава износа си на пшеница, ориз и захар. „Ние се ангажираме да защитаваме интересите както на потребителите, така и на фермерите“, добави той.

Индия, която е и вторият по големина производител на ориз в света, миналата година забрани задграничните доставки на бял ориз без басмати. Ню Делхи забрани и на заводите да изнасят захар тази година.

Гоял обясни, че правителството му няма планове да разреши безмитен внос на царевица, отхвърляйки исканията на птицевъдната индустрия.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани