Черноморското зърно е важно за света

Черноморското зърно е важно за света

Москва обяви, че мито върху износа на пшеница ще бъде повишено до 3804,6 рубли (41,3 долара) за тон от 7 февруари 2024 г., спрямо сегашната ставка от 3630,9 рубли (40,2 долара) за тон, по данни на земеделското министерство.

Митото за ечемика ще бъде 827 рубли (9,1 долара) за тон, а налогът върху царевицата ще се понижи до 1339,8 рубли (14,73 долара), спрямо досегашните1431,7 рубли (15,98 долара) за тон.

Ставката на експортното мито за пшеницата е изчислена при индикативна цена от 251,1 долара за тон, за ечемика - 190,9 долара за тон, за царевицата - 199,1 долара за тон.

В същото време, Черноморският регион продължава да определя настроенията в ЕС. Въпросът за вноса на селскостопански продукти от Украйна беше повдигнат за пореден път на срещата на ЕС на 1 февруари и лидерите на няколко държави призоваха Европейската комисия да забрани вноса на украински стоки.

Белгийски фермери проведоха протести в Брюксел, като призоваха за ембарго върху доставките от Украйна. Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че се е срещнал и разговарял с демонстранти близо до хотела, в който е отседнал по време на срещата. Според него "те са поискали от поляците, словаците и унгарците да блокират украинските доставки на границите" на Европейския съюз.

„Не трябва да допускаме украински селскостопански продукти на европейския пазар. Това е несправедливо. Фермерите от години казват, че положението им става все по-тежко“, коментира премиерът, като припомни, че като дете е живял на село и познава от първа ръка проблемите на хората, занимаващи се със земеделие. „Бях селско дете“, каза Орбан.

Последните международни посещения показват, че черноморското зърно е фактор не само в Европа. Миналата седмица представители на логистичната компания "Руски железници" направиха бизнес посещение до международното морско пристанище Туркменбаши, в туркменското крайбрежие на Каспийско море.

„Гостите отбелязаха, че е възможно да се извършват редовни превози на зърнени култури между пристанищата Махачкала, международното морско пристанище Астрахан-Туркменбаши в посока Афганистан и Иран, както и възможността да се извършват редовни контейнерни превози между пристанищата на Туркменбаши-Астрахан“, коментираха местните медии.

 

Представителите на руската компания също така отбелязаха, че се интересуват и от доставка на стоки до пристанището на Туркменбаши по море от март 2024 г.

Припомняме, че международното морско пристанище Туркменбаши беше пуснато в експлоатация през 2018 г. Капацитетът му за трансбордиране е 17 милиона тона сухи товари и 10 милиона тона течни товари годишно.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани