Има ли интерес от Китай към европейската пшеница?

Има ли интерес от Китай към европейската пшеница?

Пшеницата Euronext се повиши в петък, продължавайки с възстановяването от предходните дъна, но цените все пак останаха ограничени от конкуренцията при износа, след като търговците реагираха предпазливо на слуховете за китайско търсене на френска пшеница.

Така, мартенската пшеница на базираната в Париж Euronext се установи с 0,3% нагоре до 213,25 евро (230,05 долара) за тон.

По-рано тя достигна едноседмичен връх от 215,25 евро, продължавайки възстановяването от предходното дъно - 207,50 евро за тон.

„Спадът на еврото спрямо долара, след последните данни за работните места в САЩ, помогна за подкрепата на Euronext в петък и се превърна в аргумент за китайското търсене, което пък помогна за скока в края на седмицата“, коментираха търговци.

Но спадът при фючърсите в Чикаго (Wv1) и съмненията относно шансовете за нови френски продажби на Китай ограничиха развитието при цените на Euronext.

„Слуховете за френска пшеница към Китай може да обяснят възстановяването, но е изненадващо предвид проблемите с логистиката в Червено море, нарастващия размер на австралийската реколта и зелената светлина, която Китай даде на аржентинският произход“, каза дилър на фючърси.

Китай се превърна в основна дестинация за френския износ на пшеница и по-нататъшните продажби за азиатската страна през този сезон се разглеждат като начин Франция да избегне битката за пазарен дял в Северна Африка срещу по-евтините доставки от Черно море.

Но корабите с френска пшеница, пътуващи за Китай, все по-често поемат по дългия маршрут около Африка, за да избегнат Червено море, част от тенденция в търговията със зърно поради атаки срещу кораби.

„На пазара се говори, че Китай е поискал оферти за френска пшеница с доставка през март/април“, сподели германски търговец. „Говори се много, но никой не казва, дали реално е сключена сделка.“

Имаше и разговори за аржентинската пшеница, която вече е навлязла на китайския пазар след акредитацията миналия месец от китайските митнически власти.

„Говори се, че Китай вече е купил първите си пратки от аржентинска пшеница за март, но и тук все още няма официално потвърждение“, каза втори търговец.

Поведението на Китай винаги е било фактор в международната търговия, но непотвърдените слухове, както и наближаващите празници на китайската Нова година не вещаят скорошна промяна на картината.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани