Украйна засилва износа по море

Украйна засилва износа по море

Украйна може да увеличи износа на зърно за остатъка от пазарната 2023-24 година, според доклад на Службата за чуждестранно земеделие (FAS) на Министерството на земеделието на САЩ .

Глобалната селскостопанска информационна мрежа на FAS показва, че след първоначалния спад, следствие на оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно през юли 2023 г., общият обем на износа на зърно се е повишил от 2 милиона тона през септември 2023 г. до 5,2 милиона тона през декември.

В седмиците след оттеглянето си от сделката за износ на зърно с посредничеството на ООН, Русия бомбардира зърнената инфраструктура в черноморските пристанища на Украйна и на река Дунав. Тези атаки намаляха през последните месеци.

В последните месеци, Украйна разработи нов експортен коридор в Черно море, следващ териториалните води на съседните държави, за да достигне до пролива Босфора. В обратна посока, корабите навлизат в украински териториални води от румънски води близо до устието на река Дунав.

За сезон 2023-24, FAS прогнозира 8% годишно увеличение на износа на царевица до 29,2 милиона тона, 3% увеличение на износа на пшеница до 17,7 милиона тона, 22 % увеличение на износа на ечемик до 3,3 милиона тона и близо 10-кратно увеличение на износа на ръж до 170 000 тона.

„Въз основа на високия износ през декември 2023 г., ако Украйна поддържа среден месечен износ от около 4 милиона тона за всички зърна, комбинирани за остатъка от пазарната година, те ще изнесат по-голямата част от реколтата, оставяйки около 5 милиона тона общо за всички останали зърна като крайни запаси за 2023-24 г.“, казаха от FAS.

Агенцията също така отбелязва, че инвестициите и ефективността по експортните маршрути на река Дунав и капацитетът за претоварване на пристанище Констанца в Румъния „продължават да се увеличават, предоставяйки допълнителни възможности за поддържане на нивата на износ“. Повишените прогнози за износ не предполагат големи щети от атаки върху пристанищната инфраструктура и входящите или изходящите кораби.

FAS също прогнозира годишно увеличение на производството на основните зърнени култури в Украйна. Според тях, производството на пшеница през 2023-24 г. ще нарасне с 11% до 22,5 милиона тона. Производството на царевица се увеличава с близо 17% до 30,5 милиона тона, докато производството на ечемик е фиксирано на 5,9 милиона тона, което е увеличение от 2% спрямо 2022-23 г.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани