ЕС и Австралия не постигнаха търговско споразумение

ЕС и Австралия не постигнаха търговско споразумение

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Австралия, което се подготвя от 2018 г. насам, няма да се случи скоро, след като и последният опит нещата да бъдат приключени се разпадна по драматичен начин.

Екипи от ЕС и Австралия се срещнаха в Осака, Япония, за да проведат нов кръг от преговори в кулоарите на министерската среща на Г-7. Очакваше се разговорите да бъдат финални и да доведат до преодоляване на оставащите пропуски и постигане на временно споразумение на политическо ниво.

Според високопоставени служители на ЕС, още преди двете страни да седнат на масата, Дон Фарел, министърът на търговията и туризма на Австралия, е изложил нови искания за по-нататъшно разширяване на достъпа до пазара за австралийските фермери.

Исканията на Фарел в последния момент, съобщени на Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за търговските отношения, са били възприети от европейската страна като „пълно разрушаване на напредъка“, постигнат през последните месеци, и предизвикаха внезапното отмяна на преговорите.

От своя страна Дон Фарел каза, че работата му като министър на търговията е да договори най-добрата сделка за Австралия, с която да обезпечи своите производители, бизнес, работници и потребители.

„Дойдох в Осака с намерението да финализирам споразумението за свободна търговия с Европейския съюз. За съжаление не успяхме да постигнем напредък“, бе лаконичният му коментар.

Докато Домбровскис и Фарел оставиха отворена вратата за продължаване на преговорите известно време в бъдеще, политическите карти са подредени срещу тях: ЕС скоро ще влезе в режим на кампания преди изборите за Европейски парламент през юни, докато австралийците трябва да се отправят към урните в средата на 2025 г.

ЕС и Австралия често се определят един друг като „съмишленици и партньори“, които споделят система на либерална демокрация и отворена пазарна икономика, като общата търговия със стоки се оценява на 56,4 милиарда евро през 2022 г. Постигането на споразумение за свободна търговия отдавна е обща цел за укрепване на двустранните отношения.

Но откакто процесът беше официално стартиран през 2018 г., темпото на дискусиите беше много бавно и изпълнено с възходи и падения. Войната между Русия и Украйна даде нов импулс, тъй като двете страни работиха в тясно сътрудничество, за да наложат санкции на Кремъл, да установят таван на цените на руския петрол и да диверсифицират доставчиците на енергия. Това отвори пътя за сближаване в областта на търговията, което породи надежди, че дългогодишното начинание може да приключи до края на годината.

Въпреки че европейските и австралийските версии се различават относно това кой е виновен, те посочват два идентични фактора, които стоят зад провала на преговорите: износът на селскостопански продукти и географските указания.

Според Домбровскис предложеното споразумение за свободна търговия би предоставило „търговски значим“ пазарен достъп на австралийски селскостопански продукти, като говеждо, овче месо, захар и млечни продукти. Навлизането на тези стоки в единния пазар на блока традиционно е предмет на високи мита поради техния потенциален разрушителен ефект върху европейските фермери, които са склонни да отхвърлят всякакъв вид чуждестранна конкуренция.

Европейската комисия излезе с предложение да намали тези тарифи и да създаде пазарен достъп на стойност 1 милиард в австралийски долари (около 600 милиона евро) всяка година, обясниха високопоставени служители на ЕС, говорейки при условие за анонимност.

Предложението беше проектирано да бъде икономически и политически устойчиво и за двете страни. Но след това, казаха служители на ЕС, Фарел изненада преговарящите с нови искания за по-голям достъп до пазара, които бяха фундаментално несъвместими с предложението на Комисията, особено по отношение на говеждото и овчето месо.

В интервю за Sky News, министърът на земеделието в Австралия Мъри Уат оспори европейските твърдения, като каза, че те са „абсолютно неверни“.

„Офертата, която Дон Фарел имаше и постави на масата, беше точно това, което дискутирахме с ЕС през последните три месеца. За съжаление това, което се случи е, че ЕС едва се отдръпна от сделка, която само до преди три месеца беше приемлива“.

„Последното нещо, което бяхме готови да направим, е да продадем австралийските фермери в името на евентуална сделка с ЕС“, завърши той.

„Съжалявам, че не успяхме да приключим успешно двустранните преговори. За да продължим напред, се нуждаем от по-реалистични очаквания и балансиран подход, който напълно зачита жизнеспособността на европейските фермери и устойчивостта на нашата хранителна система“ каза комисар Войчеховски в социалните медии.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани