Фактори на пазара – очаквания и долар

Фактори на пазара – очаквания и долар

В поредица от статии разглеждаме факторите, които определят пазара на пшеницата. Днес ще се спрем на още два от тях – очаквания и щатски долар.

По отношение на очакванията, ако производителите на пшеница се надяват на висока цена, те ще засеят повече пшеница в сравнение с други култури за следващия сезон. Когато фермерите след това излязат на пазара с реколтата, предлагането ще бъде високо, което ще доведе до спад в цената на пшеницата.

И така, колелото се върти. Ако след това стопаните очакват ниските цени да се задържат, те ще намалят площите със пшеница за следващата година, което ще доведе до връщане към високите цени на пшеницата отново.

Щатски долар

Подобно на повечето международно търгувани стоки, пшеницата се оценява в щатски долари. Най-общо, намаляването в стойността на щатския долар спрямо валутата на купувача означава, че купувачът ще трябва да похарчи по-малко от собствената си валута, за да закупи дадено количество от стоката. Тъй като стоката става по-евтина, търсенето на стоката нараства, което води до увеличаване на цената и обратно.

По-слабият долар също може да действа като стимул за производителите да увеличат производството. Например, обезценяването на щатския долар спрямо еврото може да намали маржовете на печалба за производителя на пшеница в ЕС.

Следователно, перспективата за по-нисък марж на печалба действа като стимул за намаляване на предлагането на пшеница.

В последните месеци ставаме свидетели на това явление, макар и с обратен знак. Паритета в съотношението евро/долар доведе до целенасочено предпочитане на един произход пред друг.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани