Има ли коридор за зърното в Червено море?

Има ли коридор за зърното в Червено море?

 Атаката срещу кораб за насипни товари тази седмица в района на Червено море ще доведе до повече пренасочвания на зърнени товари около нос Добра надежда, въпреки че повечето все още рискуват и използват Суецкия канал засега, казаха източници от корабоплаването във вторник.

Силите на хусите в Йемен удариха притежавания и управляван от САЩ кораб за насипни товари Gibraltar Eagle с противокорабна балистична ракета, съобщи централното командване на САЩ в понеделник, въпреки че няма съобщения за ранени или значителни щети.

Корабите за сухи насипни товари често се използват за транспортиране на зърно, въпреки че в този случай Gibraltar Eagle е превозвал стоманени продукти.

„Атаката от тази седмица със сигурност се разглежда като опасност за корабите с насипни товари от собствениците им. Има много голяма тревога и съм почти сигурен, че това ще пренасочи много по-големи обеми, включително зърнени храни, към други маршрути“, каза ръководителят на отдела за доставка на насипни товари в германска търговска къща.

Той сподели това още преди да се появят съобщения, че празен кораб за насипни товари, плаващ под флаг на Малта и притежаван от Гърция, също е бил ударен от ракета във вторник, докато е пътувал на север в Червено море.

Ишан Бхану, водещ анализатор на селскостопански стоки в Kpler каза, че средно около седем милиона тона зърно на месец се движат през Суецкия канал, но сега около 20 процента от товарите се отклоняват около нос Добра надежда.

„Преди 10 дни, този брой беше около 10 процента, но в последните няколко дни той нарасна до 20. Основно засегнати са соята от САЩ, пшеницата от Европа и рапицата от Австралия“, добави той.

Старши търговец на зърно в германска търговска къща, работеща с Азия, каза че те все още превозват през Червено море, но наблюдават ситуацията отблизо.

Пренасочването засяга мащабната програма за износ на френска пшеница към Китай, която стартира през декември.

Сред 12 товара с пшеница, които са напуснали Франция за Китай от миналия месец, пет са пътували през Суецкия канал и Червено море, докато седем са поели по-дългия маршрут около Африка, включително два, които са се върнали обратно в Средиземно море, показват данните за корабоплаването на LSEG.

Франция е най-големият износител на пшеница в Европейския съюз, а Китай се превърна в основна дестинация през последните сезони, особено след като французите загубиха пазарен дял в Алжир.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани