Кризата в САЩ удари тежко земеделието

Кризата в САЩ удари тежко земеделието
Борбата на Федералния резерв срещу инфлацията и растящия щатски долар са нанесли огромни щети върху селското стопанство, производството и хранителната индустрия, според последния доклад на CoBank.

Високите производствени разходи и силния долар правят износа на САЩ по-скъп, което вреди на търговските възможности на нацията, казаха икономисти в тримесечен доклад.

След 20 месеца на повишения, лихвените проценти достигнаха върхове, невиждани от 2007 г., предизвиквайки дебат дали механизмът за преодоляване на инфлацията в крайна сметка няма да доведе до рецесия, казват експерти.

В същото време борбата на земеделците в страната през тази година, включваше и допълнителни предизвикателства. Неотдавнашните разрушителни геополитически и икономически събития, като пандемията, войната между Русия и Украйна и инфлационният натиск, доведоха до необичайна ситуация, при която цените на суровините и щатският долар се повишиха едновременно, според CoBank.

„Предизвикателството пред селското стопанство и други индустрии, които разчитат в голяма степен на световните пазари е, че техните експортни партньори просто не могат да си позволят да купуват американски продукти“, каза Роб Фокс, директор на CoBank, в свое изявление.

Според него, когато се комбинират загуба на износ и общото забавяне на икономиката, това предизвиква опасност от фалити за много фирми в сектора.

Американските зърнени и маслодайни продукти са изправени и пред аномалии от климатичен характер, тъй като ниските нива на река Мисисипи не позволяват на шлеповете да превозват зърно. Това, съчетано със силна експортна конкуренция от Бразилия и Русия, забавя износа на царевица и пшеница, според доклада.

Липсата на интерес на Китай към соята също се отразява на износа, но поне вътрешният интерес се засилва, тъй като пазарът задоволява нарастващото търсене на био дизел.

Гледайки напред, заместник-председателят на Федералния резерв Филип Джеферсън каза на неотдавнашна бизнес среща в Далас, че икономиката и пазарът на труда на САЩ може да са недостатъчни за да се постигне по-нататъшно намаляване на инфлацията, тъй като цените на петрола продължават да растат. Той добави, че следи с интерес за потенциално забавяне на външния икономически растеж, тъй като Китай и Европа вече усещат забавяне в производството.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани