Какво определя цената на европейската пшеница?

Какво определя цената на европейската пшеница?

Според световните анализатори, по-бавният темп на износ при пшеницата от ЕС допринесе за по-ниските цени на пшеницата в Европа и Великобритания през първата половина на пазарния сезон 2023/24 г.

Износът от ЕС е със 7% по-бавен от миналия сезон с 16,9 млн. тона(1 юли - 14 януари, данни от митническото наблюдение на Европейската комисия). Това се равнява на едва 54% от настоящата прогноза за износ на Европейската комисия за сезона (31 млн. тона).

През миналия сезон ЕС е изнесъл 57% от целия сезон до този момент на годината и 60% през 2021/22 г. Темпът на износа трябва да се увеличи, за да се предотврати нарастването на запасите от пшеница в зоната, предвид по-силния темп на внос. ЕС вече е внесъл 79% от прогнозата си за целия сезон, срещу едва 51% до този момент през миналия сезон.

Една от основните причини за забавянето на износа от ЕС е конкуренцията с Черно море, особено руските доставки.

Реколтата от руска пшеница през 2023 г. беше много голяма, с приблизително 91 млн. тона и само с 1 млн. тона под рекорда от миналата година (USDA). Въпреки регулациите на експортните цени, руската пшеница все още е силно конкурентна и износът започна бързо. Силният темп продължи през и зимата, като SovEcon изчислява, че Русия ще изнесе над 30 млн. тона до края на този месец (LSEG). Това би било с 15% повече от първите седем месеца на 2022/23 г.

Но има признаци, че ценовият натиск от черноморския износ може да започне да намалява. Разликата между цените в ЕС и Русия се сви и държавният купувач на Египет, GASC, купи френска пшеница за първи път от пет месеца и половина тази седмица. GASC закупи 60 000 френска пшеница на цена от  284,50 долара/тон с включени разходи и превоз.

Друг фактор, който вероятно ще помогне на пшеницата в ЕС да стане по-конкурентоспособна, е отслабването на еврото спрямо щатския долар от нивото, което беше през декември.

SovEcon прогнозира, че руският износ на пшеница може да достигне общо 48,6 млн. тона през този сезон. За да постигне тази цел, Русия все пак ще трябва да доставя около 3,7 милиона тона всеки месец от февруари до юни, но по-малко от средните 4,3 милиона тона досега този сезон.

Има също съобщения, че износът на Украйна може да спадне с 20% през януари поради проблемите около Суецкия канал и в Червено море.

Това може да означава по-големи възможности за износа от ЕС и може би известно облекчение по отношение на ценовия натиск върху европейските цени на пшеницата през остатъка от сезон 2023/24.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани