Слаби надежди за европейската пшеница

Слаби надежди за европейската пшеница

Европейската пшеница поскъпна в петък, тъй като търговците наблюдаваха развитието на ситуацията в Червено море и нарастващият брой кораби за насипни товари, включително зърнени отклонени, за да избегнат нови атаки.

Фючърсите на хлебната пшеница на базираната в Париж Euronext по контракта за март затвориха с 0,35% по-високо при 217,75 евро за тон. Спадът на еврото, както и последната покупка на Египет, включваща 60 000 тона френска пшеница също помогнаха за стабилизиране на цените.

Много европейски анализатори изпаднаха в еуфория от френската продажба, но предвид прогнозите за новите реколти в Русия и Украйна е рано да се каже, че битката с черноморския произход е спечелена.

Атаките срещу корабоплаването в района на Червено море през последните дни доведоха до увеличаване на броя на зърнените товари, които се отклоняват около нос Добра надежда, вместо да използват Суецкия канал, съобщиха източници от корабоплаването в петък.

„Близо 3 милиона тона от общо 7 милиона тона на месец, които обикновено минават през Суец, са били отклонени“, каза Ишан Бхану, водещ анализатор на селскостопански стоки в доставчика на данни и анализатори Kpler. „Така тази седмица броят на отклоненията от Червено море е скочил от 20% на 45%.“

Доставките на пшеница през Суецкия канал са намалели с почти 40% през първата половина на януари до половин милион тона поради атаки в Червено море и Аденския залив, съобщи Световната търговска организация в четвъртък в социалната медийна платформа X.

Друг факт, доказващ че все повече компании не искат да преминават през канала, дойде от френската група CMA CGM, която заяви в петък, че временно ще отклони своята услуга NEMO, свързваща Европа, Индийския океан и Австралия през нос Добра надежда.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани