Русия засили износа на петрол към Азия

Русия засили износа на петрол към Азия

Русия увеличи износа на суров петрол в края на декември и началото на януари, а всичките ѝ товари за Азия от нейните западни пристанища продължават да преминават по маршрута Суецки канал-Червено море, показват данните от проследяването на кораби, наблюдавани от Bloomberg.

Доставките на суров петрол от Русия са средно 3,43 милиона барела на ден през четирите седмици до 14 януари, което е увеличение от 94 000 барела/ден в сравнение с четирите седмици до 7 януари, според данните, докладвани от Джулиан Лий от Bloomberg.

През седмицата до 14 януари руският износ на суров петрол по море скочи със 166 000 барела на ден до 3,45 милиона барела на ден, което е спад от нивата май-юни 2023 г., когато Русия обеща да намали доставките през първото тримесечие на 2024 г.

През седмицата до 7 януари доставките на руски суров петрол са били средно 3,28 милиона барела на ден – точно 300 000 барела на ден под наблюдавания износ по море през май и юни, които се използват като референтни нива за обещаното от Русия намаление от 300 000 барела на ден на износа на суров петрол, показват данни на Bloomberg миналата седмица.

На последната среща на ОПЕК+ в края на ноември Русия заяви, че ще задълбочи съкращаването на износа до 500 000 барела на ден през първото тримесечие на 2024 г. – като май и юни 2023 г. са референтните нива на износа за съкращаването. Намалението през това тримесечие ще се състои в намаляване на износа от 300 000 барела на ден суров петрол и 200 000 барела на ден на рафинирани продукти.

Всички сурови товари, натоварени в руските пристанища в Балтийско и Черно море, продължават пътуването си към Азия – сега най-голямата дестинация за износ на Русия – през маршрута Суецки канал/Червено море, по данни на Bloomberg.

Известно е, че хусите се целят предимно в танкери и контейнеровози, използвани от Запада, докато руските доставки се считат за относително безопасни в Червено море, освен ако танкер не бъде ударен по погрешка.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани